Eddig nem látott fordulat jött az izraeli–palesztin háborúban: Fontos hírek érkeztek

Időközben újabb Hamász-vezetőt likvidáltak.

Gáza város kapujában állnak az izraeli egységek a Gázai övezet iszlamista terrorszervezetei, a Hamász és az Iszlám Dzsihád elleni háború 26., a szárazföldi hadműveletek 5. napján – jelentették izraeli katonai szóvivők szerdán.

Icik Kohen tábornok bejelentette, hogy hadosztályának erői mélyen a Gázai övezetben,

Gáza város kapujában vannak.

„Az elmúlt öt napban felszámoltuk a Hamász jelentős erőit, megtámadtuk stratégiai létesítményeit”

– közölte a tábornok.

Jichák Hercog államelnök szerda esti beszédében nemzeti egységre szólított fel és ígéretet tett a Gázai övezetbe hurcolt izraeliek kimenekítésére.

„Az elraboltak a fontossági sor élén állnak,

visszatérésük szerves része a háború megnyerésének. A legjobb elmék a nap minden percében hazahozatalukon dolgoznak”

– fogalmazott Hercog.

Korábban Joáv Galant védelmi miniszter is Izrael összes tévécsatornáján közvetített beszédet tartott, amelyben közölte, hogy heves csaták zajlanak a Gázai övezetben.

„A Hamász súlyos csapásokat szenved el”

– hangoztatta.

Mint mondta,

több mint 10 ezer bombát dobtak le Gáza városára,

több ezer célpontot találtak el, katonai létesítményeket és „terroristák ezreit semmisítették meg a legalacsonyabbtól a legmagasabb szintekig”.

A katonai szóvivők jelentése szerint az izraeli hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal közösen egy vadászrepülőgép segítségével likvidálta a Hamász páncélosokat elhárító rendszerének a vezetőjét, Muhammad Esszart, akinek az irányításával korábban számos támadást hajtottak végre páncéltörők bevetésével izraeli állampolgárok és katonák ellen.

Egyiptomi és palesztin források szerint mintegy

300 külföldi útlevéllel rendelkező ember kelt át a rafahi átkelőn Egyiptomba szerdán.

Egyiptomból egyelőre nem érkezett hivatalos adat a belépők pontos számáról – állt a közleményben.

Az izraeli hadsereg újabb becslése szerint nem 1500-2000, hanem mintegy 3000 fegyveres iszlamista hatolt be Izraelbe az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetből a kerítés több tucat pontján, valamint a levegőben és a tengerből. Beszámolójuk szerint az övezet menti településeken vívott csatákban körülbelül 1000 terroristát öltek meg az izraeli erők, és mintegy 200-at ejtettek foglyul, a többiek pedig visszatértek a Gázai övezetbe.

Az izraeli hadsereg szerint

jelenleg több mint 1 millió gázait evakuáltak az övezet északi részéből a délibe.

Továbbra is arra ösztönzik a helyi civil lakosságot, hogy hagyják el a Gáza folyó medrétől északra eső területet. A szárazföldi harcok péntek esti megindítása óta 16 izraeli katona elestét jelentették katonai szóvivők.

Az izraeli parlament szerdán két törvényt módosított, amelyek alapján ezentúl a honvédelmi tárca a háborúban elhunyt LMBT-személyek azonos nemű házastársát is hadiözvegynek ismeri el – tájékoztattak.

Az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön arról számolt be, hogy a Hamász katonai infrastruktúráját támadták, és

több tucat iszlamista fegyverest öltek meg szerda este óta a Gázai övezetben.

A Hamász médiahivatalának közlése szerint az izraeli hadsereg legkevesebb 195 palesztint ölt meg a Gázai övezet északi részén, a dzsabálíjai menekülttáborban az elmúlt két napban.

A páncéltörő rakétákkal, kézigránátokkal és lőfegyverekkel felszerelt palesztin fegyveresek ellen az izraeli hadsereg a szárazföldi és a légierőt is bevetette. Az elmúlt napokban megsemmisítették a Hamász katonai infrastruktúrájának több elemét, fegyverraktárakat, fegyvergyártó műhelyeket, rakétaindító állásokat – fejtette ki a hadsereg szóvivője a reggeli órákban.

Daniel Hagari még kedden közölte, hogy a légierő Dzsabálija központjában bombázott egy olyan épületet, amelynek föld alatti bunkerében a Sin Bet belbiztonsági szolgálat információja szerint a Hamász több fegyverese rejtőzködött.

A hadsereg által készített videófelvételeken a becsapódó rakéták robbanása után láthatók további robbanások, ami arra utal, hogy

a Hamász a bunkerben vagy bunkerekben nagy mennyiségű robbanószert tartott

– tette hozzá a szóvivő.

A bombázásban több más épület is összeomlott, amelynek következtében számos palesztin fegyveres, de civilek is életüket vesztették.

Meghalt ott az egyik Hamász-zászlóalj parancsnoka,

az izraeli települések elleni október 7-i terrortámadás egyik vezetője, Ibráhim Biari is – közölték.

A Hamász médiahivatala szerint szerint a 195 halott mellett 777-en megsebesültek, és mintegy 120 ember a romok alatt rekedt –állt a csütörtöki közleményben.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó cikkek:

Sokkoló részletek érkeztek a magyar–izraeli tinilány elrablásáról, akit a Hamász ejtett túszul (+videó)

https://nyugatifeny.hu/2023/11/01/nagy-a-baj-ujabb-teruleten-pattanhat-ki-a-haboru

Valódi Hírek