Döntöttek Lázárék: Kiderült, lehet-e ittasan vezetni a jövőben a magyar utakon

Marad a zérótolerancia.

Még a nyáron mi is beszámoltunk arról, hogy a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium tervbe vette a zéró tolerancia – tehát az alkoholfogyasztási tilalom – eltörlését a közlekedésben.

A neves addiktológus szakember, Zacher Gábor akkor nagyon kikelt az ötlet ellen.

Magyarországon többen halnak meg alkoholfogyasztás miatt, mint dohányzás miatt, így

az italosüvegekre is kerülhetnének olyan ijesztő képek a betegekről, mint a cigisdobozokra.

Tényleg ez a legnagyobb probléma Magyarországon? – tette fel a költői kérdést augusztusban a RTL Reggeli műsorában.

Európa egyik legszigorúbb szabályozásának eltörlését a fideszes túlsúlyú borászlobbi vetette fel. Az egyik legismertebb borász, Bock József hívta fel a figyelmet, hogy míg az előző évtized elején 22-24 liter bort ittak a magyarok átlagosan évente, most már csak 15-16 litert.

Mintha probléma lenne, hogy kevesebb az alkoholista, és hogy a zéró toleranciának köszönhetően a szabály bevezetése óta közel felére esett az ittasan okozott közlekedési balesetek száma: míg 2008-ban 2177 ilyen eset volt, 2022-ben már csak 1192. Mint ismert, nem ritka, hogy fideszes politikusok ittasan okoznak balesetet: lehet, ezek miatt is felmerült a szabálylazítás.

Szerencsére egyelőre győzött a józan ész: az atv.hu beszámolója szerint a kormány azzal ünnepelte meg a száraz novembert, hogy a kedd késő este a parlamentnek Lázár János tárcája által benyújtott új, közlekedési törvényjavaslatban

nincs szó a zéró tolerancia feloldásáról.

 

Valódi Hírek