Nagy dobásra készülnek? Orbán összecsomagolta három miniszterét, és sebtiben külföldre sietett velük

Ez ennyire halaszthatatlan volt?

Orbán Viktor Kazahsztán fővárosába, Asztanába utazott, ahol hivatalos kétoldalú találkozóit követően részt vesz a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

A magyar delegáció, amelynek tagja Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter is, tárgyalásokat folytat Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel, Alikhan Szmailov miniszterelnökkel és Jerlan Kosanov parlamenti elnökkel – derült ki a közleményből.

Magyarország és Kazahsztán szorosan együttműködik az energetika területén. 2023 januárjában a békés célú nukleáris energia használatának oktatásáról szóló egyetértési nyilatkozatot írtak alá – részletezte a sajtófőnök, hozzátéve: vállalati szinten is kiemelkedő az energetikai együttműködésünk,

számos érdekelt magyar cég van jelen a kazah piacon.

Az oktatás is az államközi kapcsolatok egyik kiemelt területe, az asztanai tárgyalások során aláírják a 2024-2026 közötti időszakra vonatkozó Stipendium Hungaricum megállapodást, valamint folyamatban van több magyar egyetem kazahsztáni megjelenésének előkészítése is – ismertette Havasi.

A Türk Államok Szervezetének „türk idő” vagy „türk éra” mottóval megrendezett pénteki csúcstalálkozója a szervezet honlapja szerint

„kulcsfontosságú platformként szolgál majd a széles körű napirendről szóló magas szintű megbeszélésekhez. A vezetők sarkalatos kérdésekben döntenek, megállapodásokat véglegesítenek olyan területeken, mint a gazdaság, a kereskedelem, a közlekedés és a vámügy”.

A türk államok – Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Magyarország, Törökország, Türkmenisztán és Üzbegisztán – vezetői a régión belüli és azon túli politikai és gazdasági fejleményekről is tárgyalnak majd – olvasható a közleményben.

(MTI)

Valódi Hírek