Itt a végeredmény: Hatalmas tömeg szólalt fel Pintérék ellen, a vártnál is nagyobb az ellenállás

Ennek nem fog örülni Pintér.

Mint írtuk, október 20-án elindult Magyarország első alternatív, oktatási népszavazása, amelyen már 16 éves kortól elmondhatják az emberek az oktatás hét legfontosabb kérdésében a véleményüket.

Az Egységes Diákfront és az aHang célja a kezdeményezéssel, hogy megmutassák a döntéshozóknak,

az emberek véleményt akarnak mondani a magyar oktatás helyzetéről.

Az aHang lapunkhoz eljuttatott keddi közleménye szerint hétfőn hivatalosan véget ért Magyarország első alternatív népszavazása, amelyen

összesen 114 941 ember mondta el véleményét.

Az aHang és az Egységes Diákfront kedden megtartott sajtótájékoztatóján megosztották, hogy nagyon büszkék az eredményekre, hiszen 8 nap alatt közel 115 ezer ember szavazott egy hitelesített választási rendszeren keresztül, és állt ki egy egyenlőbb, esélynyújtó, megfelelően finanszírozott, XXI. századi oktatási rendszerért.

Több mint 100 helyszínen lehetett voksolni, 1300-nál is több önkéntes aktivista segítette a személyes szavazást. A sajtótájékoztatón a szervezők külön köszönetet mondtak mindazoknak, akik az elmúlt napokban, az időjárási viszontagságokat is kibírva segítették ennek a demokratikus folyamatnak a lebonyolítását. Továbbá köszönetet mondtak azoknak a koordinátoroknak, akik megyei szinten segítettek a szervezésben, valamint azoknak a civil szervezeteknek, akik támogatták az alternatív népszavazás megvalósítását – részletezték a közleményben.

Emellett a szervezők ismertették az alternatív népszavazás eredményét, valamint a részvételi adatokat is. A résztvevők 39,58% személyesen (45 466), valamelyik szavazósátornál, amíg 60,42% online (69 475), okoseszközön vagy számítógépen keresztül szavazott – tájékoztattak.

A szavazók 1,44%-a volt 16–18 év közötti, míg 98,56%-a 18 éves elmúlt. Budapesten 19 579 szavazatot adtak le személyesen, a vidéki városok tekintetében pedig kiemelkedett Szeged 2 561 szavazattal, Miskolc 2 216 szavazattal, Pécs 1 738 szavazattal, valamint Veszprém 1 450 szavazattal – tették hozzá.

Továbbá az eredményekből az is kiderült, hogy a kérdésre, miszerint Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre, a szavazók 99,1 százaléka rábólintott, vagyis egyetért a felvetéssel.

Mind a hét kérdésben elsöprő arányban az igenek kerültek többségbe,

ami azt bizonyítja, hogy ebben a hét kérdéskörben azonnali és átfogó reformokra van szükség az oktatásban – hangsúlyozta Szalóki Viktor, az aHang szóvivője.

A folytatásról is szót ejtettek: mint mondták, a két szervezet célja, hogy a mostani alternatív népszavazás eredményeit a lehető legtöbb helyre eljuttassák és megmutassák, hogy az emberek igenis véleményt akarnak mondani az oktatásról.

Első lépésben november 17-én, a nemzetközi diáknapon,

az ország számos pontján kézbesítik a népszavazás eredményeit a helyi tankerületeknek,

hogy rájuk is nyomást gyakoroljanak a követelt változások érdekében. Az összehangolt országos akciónapon egyszerre fogják bejuttatni az eredményeket a helyi döntéshozóknak – ismertették a részleteket.

Sőt, itt még nem ér véget a folyamat: bejelentették, hogy a 7IGEN-es alternatív népszavazás második fordulójaként

1 millió üres nemzeti konzultációs ívet szeretnének összegyűjteni

– derült ki a közleményből.

Mint mondták a sajtótájékoztatón, a kormány az érdemi kérdések helyett újra nemzeti konzultációs propagandába kezd, amit ellensúlyozni szeretnének, és fel szeretnének mutatni 1 millió üres ívet, ami az oktatás ügyét szimbolizálná.

„Arra fogunk kérni mindenkit, hogy ha számára fontosabb az oktatás ügye, mint a kormány nemzeti konzultációs kérdései, akkor küldjék el nekünk üresen az íveket. Valódi kérdésekről szeretnénk konzultálni, az oktatás legsúlyosabb kérdéseiről”

– nyilatkozták kedd délután.

Hozzátették: meg akarják ezzel akadályozni, hogy a kormány újra azt kommunikálja, a magyar emberek 97%-a döntött a kérdésekben. A kampány folytatásáról és a további folyamatokról minden információt közzétesznek az alternatív népszavazás honlapján, a 7igen.hu oldalon – tájékoztattak.

Valódi Hírek