Borul a bili: Csúnyán rászedték a magyar cégeket Németh Szilárdék a „rezsicsökkentéssel”

Toronymagasan Magyarországon a legmagasabb az áram ára.

Az Eurostat (Európai Statisztikai Hivatal) október 26-án közölte az idei első félévi lakossági és nem lakossági gáz- és áramárak adatait. Mivel Magyarországon a lakossági rezsicsökkentési rendszer nem változott, ezért a friss adatok szerint is igaz, hogy az átlagfogyasztásig az Európai Unió legalacsonyabb gáz- és áramárát fizetik meg a háztartások: az átlagfogyasztás felett 20%-kal az áramár továbbra is a legkisebb, a gázár a második legalacsonyabb.

Ugyanakkor a nem lakossági gáz- és áramáraknál már egészen más kép körvonalazódik.

Messze Magyarországon volt a legmagasabb a villamos energia ára az Európai Unióban

a közepes és nagyvállalati fogyasztók körében az idei első félévben – írta a Portfolio az Eurostat legfrissebb adatai alapján.

Ez pedig azt jelzi, hogy a számos adózási és szabályozási torzítás magas energiakereskedői árajánlatokhoz vezetett, illetve az energiafogyasztó cégek jelentős része beleragadhatott a fixáras, vagy merev feltételrendszerű szerződésébe, amelyet a tavalyi év végén kötött. Ez – emelték ki –

sok cég számára okoz jelentős versenyképességi hátrányt.

A magyarországi árak Európa élmezőnyébe tartoztak több fogyasztási kategóriánál is, ezért egyszerre két irányból érkező nyomás mellett kellett a cégeknek teljesíteniük, ami hatással volt árképzési magatartásukra, és

Európa legmagasabb inflációs rátájára is.

A lap elemzéséből kiderült: a szabályozási és adózási döntések jelentős költségnövekedést okoztak a 20–2000 megawattóra éves fogyasztású vállalkozásoknak és intézményeknek.

A közepes magyarországi áramfogyasztóknál a villamos energia nettó átlagára az idei első fél évben kiugróan a legmagasabb érték volt az összes uniós tagállam között. Ez pedig a nagyobb fogyasztási kategóriát tekintve – 20-70 ezer megawattóra közötti éves fogyasztás – is érvényes.

Valódi Hírek