Váratlan fordulat: Újabb furcsa részletek derültek ki a kínos Orbán-Putyin találkozóról

Putyin parancsára cselekedett a kormányfő.

Mint megírtuk, a magyar miniszterelnök és az orosz elnök a közelmúltban Pekingben folytatott kétoldalú tárgyalásokat: a találkozón szó esett a gáz- és olajszállításról, valamint a nukleáris energiáról.

Az eseményről készült felvétel azóta tornádóként söpört végig az interneten: a videón az látszik, hogy Orbán Viktor meglehetősen feszélyezve érzi magát Vlagyimir Putyin társaságában, olyannyira, hogy attól még az orosz elnök is zavarba jött.

A történtek miatt több nemzetközi politikus is kritizálta a magyar miniszterelnököt, a találkozóból óriási diplomáciai botrány kerekedett. Most azonban a hvg.hu arról írt, hogy a magyar miniszterelnök a találkozót előre jelezte, valamint azt is, hogy

ezt nem ő kezdeményezte, ám „az elől kitérni nem volt lehetséges”.

A lap információi szerint az orosz elnökkel folytatott kínai megbeszélése előtt Orbán telefonon tájékoztatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt, valamint Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, hogy találkozója lesz az orosz elnökkel.

Az üggyel kapcsolatban keresték Orbán sajtófőnökét, akinél arról érdeklődtek, valóban így történtek-e a dolgok.

„A miniszterelnök minden ilyen találkozó előtt a Magyarország NATO- és EU-tagságából fakadó konzultációkat le szokta folytatni”

– közölte a lapnak Havasi Bertalan.

Mint megírtuk, Orbán csütörtökön az Európai Unió vezetőinek találkozója előtt arról beszélt újságíróknak, hogy ő nagyon büszke a Putyinnal történt találkozójára. Az AFP hírügynökség beszámolója szerint a magyar miniszterelnök azt is mondta, hogy:

„Ez egy stratégia, szóval büszkék vagyunk rá.” (sic!)

Valódi Hírek