Orbán Viktor pezsgőt bont: Erre a bókra várt a legjobban az elmúlt években

Bár azért az EU-ban ennek nem mindenki örül.

Sikeres és eredményes volt Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti látogatása Kínában, egyebek között azt mutatta, hogy

a két fél között magasabb szintre emelkedett a kölcsönös politikai bizalom

– jelentette ki Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

A magyar kormányfő az Egy övezet, egy út kínai kezdeményezés csúcsszintű fórumán vett részt Pekingben, találkozott mások mellett Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Li Csiang miniszterelnökkel, továbbá kínai bankoknál és vállalatoknál is látogatást tett – utóbbiak közül a nagykövet kiemelte a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bankot, a Kínai Építési Bankot, technológiai vállalatokat és a BYD autógyártó céget.

Gong Tao úgy fogalmazott, hogy a látogatás révén megerősödött a kétoldalú együttműködés mind az Egy övezet, egy út, mind pedig Magyarország keleti nyitási stratégiájának keretében, és egyértelmű volt a szándék ennek további fokozására.

Úgy vélekedett, hogy a két fél együttműködése új típusú nemzetközi kapcsolatokra mutat példát, stratégiai partnerség alakult ki Magyarország és Kína között.

Emlékeztetett arra, hogy a mostani látogatáson a magyar delegáció tíz területen is új együttműködési megállapodást írt alá a kínai kormányzattal.

Hangoztatta, hogy az együttműködés további fokozására adnak lehetőséget azok a rendezvények, amelyeket a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel közelgő 75. évfordulója alkalmából tartanak.

Az Egy övezet, egy út csúcsszintű konferenciáját – Hszi Csin-pinget idézve – a nagykövet szintén sikeresnek nevezte, kiemelve hogy azon 458 megállapodás született két- vagy többoldalú formában, illetve egészen konkrét beruházásokról. A konferencián 151 ország és 41 nemzetközi szervezet képviseltette magát, 20 állam- vagy kormányfő volt jelen, több mint 10 ezer regisztrált résztvevő volt, és a vállalkozói szférában közel 100 milliárd dollár értékben született megállapodás.

A mostani tanácskozás témái a digitális gazdaság, az infrastrukturális összeköttetések és a környezetkímélő gazdaság köré összpontosultak. Minden résztvevő értésre adta, hogy

kész elmélyíteni a jelenlegi együttműködést

– szögezte le a nagykövet.

A kezdeményezéshez kapcsolódó konkrét projektek közül Gong Tao kiemelte a kínai részvétellel megvalósuló Budapest-Belgrád gyorsvasútvonalat, amelynél megállapodtak, hogy kiépítése 2025-re befejeződik. Ennek mondjuk némileg ellentmondanak azok a hírek, hogy a kínaiak felhagytak a vasútvonal körüli munkálatokkal, valamint leállították a projekt finanszírozását is.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor a konferencián egyebek között arról beszélt: az összeköttetések és a

kölcsönös tisztelet

tudja elhozni a béke és a gazdasági fejlődés reményét.

Hozzátette: Hszi Csin-ping is úgy ítélte meg, hogy az Egy övezet, egy út révén a nemzetközi közösség „új fejlődési útra lépett, amelyen minden ország együtt halad a modernizáció felé”.

Magyarország és Kína egyre szorosabbá váló kapcsolata lehetővé teszi a Kína és az Európai Unió, illetve Kína és a közép- és kelet-európai térség közti együttműködés előmozdítását is – mutatott rá Gong Tao.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek