Bejelentették: Hatalmas fejlesztés indul Budapest legnagyobb kerületében

Az ellenzéki vezetésű önkormányzat ismertette a terveket.

Egy új, 1000 négyzetméteres közpark terveit mutatta be csütörtökön Újbuda Önkormányzata.

A fővárosi XI. kerület polgármestere szerint a beruházással nyertek az újbudaiak. Dr. László Imre elmondta, a tervezés során több körben egyeztetett az önkormányzat a környéken élőkkel, a most bemutatott tervek pedig minden érintett tetszését elnyerték.

„Köszönet a civilek aktivitásának és továbbra is számítunk rá, hogy elmondják ötleteiket, panaszaikat” – fogalmazott Budapest legnépesebb kerületének vezetője, majd arról is beszámolt, hogy első ütemben

egy hangulatos pihenőparkot hoz létre az önkormányzat.

A telek többi részén csak közhasznú funkciókat, bölcsődét és gyermekorvosi rendelőt tervezünk, amire az önkormányzat pályázati forrásokat venne igénybe

– tájékoztatott a polgármester.

A terület országgyűlési képviselője, Orosz Anna is azt hangsúlyozta, hogy a beruházás nagyon nagy sikere a kerületet vezető koalíciónak és a civileknek, különösen ilyen nagy kormányzati ellenszélben.

A tervező Archabit Kft. ügyvezetője, Agg Benedek elmondta, hogy a parkban kényelmes járda készül majd, amelyet fakocka burkolattal és nagykockakővel burkolnak. Az árnyékos részekre 2427 db cserjét és évelőt ültetnek, míg a naposabb területeken biodiverz növényágyás és gyepfelület kerül. A növényeken kívül a pihenéshez szükséges eszközök: padok, ülőkék, ivókút, egyedi könyvszekrény és okospad is lesz a parkban.

A civilek képviseletében Simonyi Balázs arról beszélt, az lenne a jó, ha nem különleges, hanem teljesen átlagos gyakorlat lenne, hogy egy jó ügyben a civilek és az önkormányzat együtt keresi a megoldást. Az aktivista szerint a kerületben élők közössége sokszínű, „mindenféle választópolgár lakik itt”, akik élhetőbb, zöldebb környezetet szeretnének. Ezért arccal, névvel vállalták azt, hogy szebbé, jobbá teszik a helyet, ahol élnek.

A park kivitelezése 2023. november 24-ig tart, a zöldfelület-fenntartási és parki-berendezési eszközök telepítése pedig legkésőbb december 25-éig valósul meg. A park építésének bruttó költsége mintegy 80 millió forint.

Valódi Hírek