Pintér nagyon bekeményített: Hatalmas változás jön, erre komolyan fel kell készülni

Terepszemlén volt a belügyminiszter.

Novembertől a többi közt bevezetik a mentőknél a helyszíni videóhívást, és háromról öt szintűre alakítják az ellátások sürgősségi besorolását.

Erről azután döntöttek, hogy Pintér Sándor az Országos Mentőszolgálat központjába látogatott még szeptemberben. A belügyminiszter

Európa legjobb, leggyorsabb és leghatékonyabb mentési és mentésirányítási rendszerét akarja látni Magyarországon.

Az új intézkedések között szerepelnek a következők:

  • Az ellátások sürgősségi besorolása mostantól öt kategóriába esik (korábban csak háromba).
  • A mentőirányítóknak új munkamódszerek szerint kell dolgozniuk, beleértve a „vakon gépelés” készségét.
  • A mentők sebességét korlátozzák: még súlyos esetben is csak 30 kilométer per órával léphetik túl a megengedett sebességet.
  • Bevezetik a helyszíni videóhívást, amelynek során a mentés helyszínéről videó közvetítés indulhat. Ezt csak az ellátás hatékonyságának növelése érdekében használják, rögzítés nélkül.

Az új kategorizációs rendszer sokoldalúbbá és átláthatóbbá teszi a segélyhívások kezelését és osztályozását, összhangban a kórházi sürgősségi rendszerekkel és a nemzetközi gyakorlattal.

A mentőknél a Gálvölgyi-ügy után indítottak belső vizsgálatot. Kiderült, a segélyhívást fogadó mentésirányító óriásit hibázott, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján a színész esetét nem az életveszélyes kategóriába sorolta, ami miatt nem küldték ki azonnal a helyszínre a riasztható rohamkocsit.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek