Mi ez most? Lázár parancsolhat mostantól, kemény ukázt kaphatnak a magyar városok

133 igennel megszavazták.

133 igennel, 38 nemmel, valamint 13 tartózkodással megszavazta az Országgyűlés az állami beruházásokról szóló törvényjavaslatot.

Ahogy szerda reggel írtuk, a parlamentben a nap során terítékére kerül többek között a korábban ki nem hirdetett törvényjavaslat is, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök nem írt alá, hanem normakontrollra továbbküldött az Alkotmánybírósághoz.

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár a minap egy véleménycikkében a Telexen hangsúlyozta: a javalat a főváros és más magyar nagyvárosok esetében

érdemi és indokolatlan centralizációt tartalmaz.

A dokumentum alapján miniszteri hatáskörbe kerülne az összes EU-s forrásból megvalósuló városi, települési szintű beruházás, legyen az közlekedési, köztérfejlesztési, vagy bármely más infrastrukturális projekt.

Így egy budapesti beruházás, például a BKK esetében uniós forrásból úgy valósulna meg, hogy a támogatói szerződést

a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériummal konzorciumban kötnék meg

– részletezte Vitézy. Hozzátette: ezután a tárcavezető egyszemélyi döntésétől függ, hogy az adott beruházásban milyen szerepet kap – jelen példában – a BKK.

Az állami beruházásokról szóló törvényjavaslat mellett az Országgyűlés 168 igennel rábólintott arra a politikai nyilatkozatra, amelyben elítélték a Hamász Izrael elleni terrortámadását, valamint együttérzésüket fejezték ki a dokumentumban az agresszió elszenvedőinek.

(ParlamentMax/YouTube)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek