Nem válogat a brutális drágulás: Kilőttek az árak, és ennek szomorú következménye lett

Sokan az „olcsóbb” szertartás mellett döntenek.

A temetési költségek az utóbbi években jelentős terhet jelentettek a magyar családoknak – osztotta meg az Ökumenikus Egyház a penzcentrum.hu-val.

Mint részletezték: a koporsós temetések átlagos költsége immár meghaladja a 400 ezer forintot, amíg egy hamvasztásos szertartás is 300 ezer forintra rúghat.

A portál adatai szerint

az elmúlt 5 évben a temetési költségek körülbelül 60 százalékkal nőttek,

ennek következtében 5 családból 4 inkább az olcsóbb, urnás temetés mellett dönt.

Megjegyezték, sokszor kihívást okoz a gyászolóknak, hogyan válasszanak a szertartási lehetőségek közül abban az esetben, amikor a család vagy az elhunyt nem tartozik egy adott felekezethez. Ilyen esetben az ökumenikus szertartás lehet a megoldás, amely a közös emlékek és az élet ünneplésére helyezi a hangsúlyt.

„A hagyományos temetési szertartásokra az egyházaknak kialakított rendszereik vannak, de ezek nem mindig megfelelőek azok számára, akik nem gyakorolják rendszeresen a vallást.

Sok család különböző felekezetekhez tartozókból áll. Az ilyen helyzetekben az ökumenikus lelkész a közös emlékekkel, bizalmas hangulatban segít a gyász feldolgozásában.

Fontos tudatosítani, hogy az elhunyt, bár már nincs velünk, emlékei által mégis jelen van a mindennapjainkban. A gyász ellenére az elhunyttal eltöltött időt és a kapott szeretetet ünnepeljük, vagyis az életet”

– fogalmazott Tóth Mihály, az Ökumenikus Egyház vezető lelkésze a portálnak.

A cikkben rámutattak: a temetés bensőséges esemény, amely lehetőséget ad a szeretteinktől való búcsúzásra. Ugyanakkor a KSH adatai szerint is jelentősen emelkedtek a temetési költségek az utóbbi években,

a vállalkozásoknak gyakran emelniük kell az árakat a növekvő költségeik miatt.

Ugyanakkor Gerencsér Balázs, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke az Indexnek úgy fogalmazott: nincs szükség kormányzati intézkedésekre ezen a területen, és a szociális temetés bevezetése sem lenne célravezető.

(Kiemelt képünkön Tóth Mihály, az Ökumenikus Egyház vezető lelkésze)

Valódi Hírek