Ettől féltek Pintérék: Hivatalosan is elindult a 7IGEN-es népszavazás – ezzel sok minden eldőlhet Magyarországon

Péntektől lehet szavazni.

Hétfőn már hivatalosan is kezdetét vette az Egységes Diákfront és az aHang által közösen szervezett 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás, miután a Nemzeti Választási Bizottság eddig egyik népszavazási kérdésüket sem hitelesítette. Ugyan a benyújtók a Kúrián megtámadták a bizottság döntését, de nem jártak sikerrel.

A népszavazáson már péntektől lehet szavazni online, a voksokat személyesen október 23-30. között adhatják le a résztvevők valamennyi megyeszékhelyen és nagyvárosban, Budapesten több mint 20 helyszínen.

Az alternatív népszavazás kérdései az alábbiak:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os
    béremelést a pedagógusoknak?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós
    beleszólása az igazgató kiválasztásába?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a
    köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

A két szervezet még a nyáron kezdte el szervezni nagyszabású akcióját, amelynek sikeres megvalósulásában több mint ezer önkéntes is részt vett. A személyes szavazás szintén okostelefonon keresztül történik, a szavazáson az előválasztásról ismert ELEVE hitelesített szavazási rendszer friss verzióját lehet használni. Az alternatív népszavazáson már 16 éves kortól is lehet szavazni.

A két szervezet hangsúlyozta: szerintük kiemelten fontos, hogy a leginkább érintettek, – vagyis maguk a diákok – is véleményt nyilváníthassanak az ügyben.

A szervezők közölték: céljuk, hogy több mint 200 ezer ember vegyen részt a népszavazáson. Hozzátették, az eredménnyel nemcsak belföldön, hanem EU-s szinten is szeretnének nyomást gyakorolni a döntéshozókra.

„A célunk, hogy rövid és hosszú távon is

változásokat, és valódi reformdöntéseket kényszerítsünk ki a hatalomból.

Emellett pedig tovább küzdünk azért, hogy valódi népszavazáson is véleményt mondhassanak az emberek a magyar oktatás helyzetéről”

– írták közleményükben.

(aHang/Facebook)

Valódi Hírek