Dobrev Klára: Azt akarjuk látni, hogy a rendőrök bilincsben visznek el korrupt politikusokat! (+videó)

Az elkövetett bűnöket nem lehet megúszni – hívta fel a figyelmet.

Dobrev Klára az árnyékkormány rendészeti programbemutatóján tartott beszédet pénteken Veszprémben.

Az árnyékkormány vezetője beszédét azzal kezdte: biztonságban élni nem csupán azt jelenti, hogy mindenkinek jár a tisztességes, emberhez méltó lakhatási körülmény, az európai szintű fizetés, a jó színvonalú oktatás és egészségügy, hanem azt is, hogy magunkat és szeretteinket fizikai biztonságban érezzük. Márpedig ehhez az kell, hogy például legyen elég rendőr és tűzoltó – hívta fel a figyelmet.

Dobrev szerint

Orbán Viktor a magyar államon keresztül szánt szándékkal tartja alacsonyan a közalkalmazottak béreit.

Az orbáni gyenge állam olyan embereket nem fizet meg, akik nélkül nincs biztonság Magyarországon. Ha marad Orbán és a gyenge állam, akkor egyre több olyan település lesz, ahol az emberek nem mernek majd kilépni az utcára, és egyre több olyan bűncselekmény lesz, ami következmények nélkül marad – mutatott rá.

Kiemelte: a szociáldemokrata kormány látható és cselekvő rendőrséget akar, például több rendőrt az utcákra, hogy mindenki tisztában legyen azzal:

az elkövetett bűnök nem maradhatnak következmények nélkül.

Az árnyék-miniszterelnök szerint a szociáldemokrata kormány szabad kezet fog adni a rendőröknek a korrupciós bűncselekmények és hatalmi visszaélések felszámolására. Ahogy fogalmazott:

„Azt akarjuk látni itthon is, mint más európai országokban, hogy a rendőrök bilincsben,

vezetőszáron visznek el korrupt és hatalmukkal visszaélő politikusokat.”

Dobrev Klára jelezte: legalább ekkora változást kell hoznia a szociáldemokrata fordulatnak a tűzoltóknál is.

Az árnyék-miniszterelnök megígérte: visszaállítják az önálló tűzoltóságot, fel fogják újítani a tűzoltólaktanyákat, és a tűzoltók tisztességes védőruhákat kapnak. Ígéretet tett arra is, hogy a szociáldemokrata kormány meg fogja fizetni az ország rendőreit és tűzoltóit, hogy legyen elég rendőr és tűzoltó ahhoz, hogy biztonságban élhessünk.

Hozzátette:

a szociáldemokrata kormány visszaállítja a határőrséget is,

mert a magyar határt nem plakátokkal, hanem erős és képzett határőrséggel kell megvédeni.

Dobrev Klára arról is beszélt, hogy Orbán Viktor a magyarok biztonságát veszélyezteti azzal, hogy közel 1500 embercsempészt engedett szabadon. Ezzel szemben a kormányváltás után az új szociáldemokrata kormány valóban meg fogja védeni a magyarokat, és nem az embercsempészek oldalán fog állni – húzta alá.

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök elmondja beszédét az árnyékkormány rendészeti programbemutatóján 2023. október 20-án Veszprémben.

Mustó Géza árnyék-belügyminiszter a rendezvényen elmondta: a tömeges pályaelhagyás összetett probléma, de a túlterhelés mellett a legnagyobb baj az anyagi megbecsülés hiánya. Emlékeztetett, ma egy kezdő rendőr 260.000280 000 forint nettó fizetéssel indul szolgálatba, ezért szinte nincs olyan tűzoltó vagy rendőr, aki ne vállalna másodállást, hogy el tudja tartani önmagát és családját.

Mustó Géza ígéretet tett

egy új illetményrendszer bevezetésére,

amely jóval nagyobb mértékben ismeri majd el a veszélyes és megterhelő feladatokat ellátó állomány szolgálatát, és követni fogja a hazai bérek általános emelkedését. Mustó Géza beszélt arról is, hogy a szociáldemokrata kormány új, rendészeti életpálya-modellt vezet be, amelynek keretében átalakítják a rendvédelmi dolgozók nyugdíjrendszerét, és a szakszervezeti jogokat törvényben garantálják majd.

Az árnyékkormány rendészeti programbemutatóját a DK Facebook-oldalán közvetítették élőben:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek