Tovább dagad a Völner–Schadl-ügy: Varga Judit korábbi minisztériuma is nyakig lehet a trutyiban

Ez kezd egyre meredekebb lenni.

Folytatódott a VölnerSchadl-ügy bírósági tárgyalása, ezúttal a „Tenkes” fedőnéven lehallgatott S. Tímea bírósági vallomásáról tudósított a 24.hu.

S. Tímea 2018-tól volt Schadl György fontos, elsősorban pénzügyi és operatív intézője, és a koronatanúnak nevezett F. Vivienhez hasonlóan vádalkut kötött az ügyészséggel. Ő volt az a bizalmas, aki több olyan végrehajtói irodát is segített felállítani – illetve egyiket vezetni is –, ahová a vádak szerint Schadl kívánalmainak megfelelően neveztek ki végrehajtókat.

„Tenkes” 2018-ban ismerte meg Schadl Györgyöt, aki akkor vette át a szigetszentmiklósi végrehajtói irodát. Az új főnök embertelenebb módszereket alkalmazott a munka során, ezt a tanú szemléletesen „véres végrehajtásnak” nevezte, ezért először ott akarta hagyni a céget, de végül meggyőzte őt Schadl, hogy maradjon. Később pedig az elnök közeli bizalmasa lett.

Kiderült, hogy tétovázása miatt csúszva írta alá a munkaszerződést, ezért elvesztette a végrehajtói helyettesi státuszát, így újra kellett volna szakvizsgázni. Azonban Schadl György egy telefonnal elintézte, hogy jogosultságot kapjon, és ne kelljen újravizsgáznia. Vallomása szerint Schadl felhívott valakit a minisztériumban, hogy intézzék el az ügyet, mire másnap már ismét élt a végrehajtói helyettesi igazolványa.

Mint mondta, „nem tudom, kit hívott fel, csak annyit, hogy valakinek még aznap este be kellett mennie a minisztériumba dolgozni.”

Részletesen beszélt arról, hogy 2019-ben pályázatot írtak ki a szigetszentmiklósi végrehajtói iroda vezetésére. Schadl ekkor előre jelezte neki, hogy nem lesz probléma, és a működést továbbra is ő fogja finanszírozni.

Ide nevezték ki F. Miklóst, aki beismerte korábban, hogy szinte a teljes osztalékát át kellett adni Schadlnak, cserébe kétmilliós fizetést kapott.

F. Miklóst „Tenkes” teljesen alkalmatlannak látta,

és azt javasolta neki, hogy tanulja meg ezt a szakmát.

Beszélt arról is, hogy a szigetszentmiklósi és a fonyódi végrehajtói irodát is Schadl irányította a háttérből, ő fizette a költségeket, vele kellett egyeztetni az iroda osztalékának kifizetéséről, és hogy Schadlt tekintette inkább főnökének, mint az irodát átvevő F. Miklóst.

Elmondta, pénzátadást nem látott Schadl és Völner Pál közt, de

sokszor beszélt Schadl az államtitkárral előtte telefonon.

Schadl bizalmasa vallott arról is, hogy a végrehajtók elnökének letartóztatása után megkereste őt egy ügyvéd, aki jelezte, hogy „a legnagyobbat védi” vagyis Schadlt, és segíteni fog neki, mivel feltehetően őt is kihallgatják majd. Azonban S. Tímea azt mondta vallomásában, ő tisztában volt azzal, hogy a különböző pénzátadások, amelyeket az osztalékból fizettek,

egyáltalán nem kölcsönök voltak

– ahogyan azt Schadl állította a bíróságon –, ezért úgy döntött, olyan ügyvédet kíván meghatalmazni, aki az ő érdekeit képviseli és nem Schadl Györgyét.

Valódi Hírek