Még meg sem alakult Orbán kebelbarátjának kormánya, máris áll a bál Szlovákiában

Ez nehéz menet lesz.

Döcögve és botrányokkal tarkítva halad Robert Fico kormányának megalakítása Szlovákiában.

Szerdán Zuzana Čaputová államfő kijelentette, hogy nem hajlandó kinevezni környezetvédelmi miniszternek a szélsőjobboldali SNS politikusát, akit Fico a pozícióra jelölt. Csütörtökön azonban a párt szóvivője egyértelművé tette: ragaszkodnak Rudolf Huliak kinevezéséhez – számolt be róla a parameter.sk.

A liberális köztársasági elnök indoklása szerint a szélsőjobboldali politikus miniszterként

nem tudná garantálni a szlovák alkotmányban rögzített környezetvédelmi jogok betartását.

A szélsőjobboldali SNS a hárompárti koalíció legkisebb pártja. Két minisztériumot kaptak még az új kormányban, azok közül egyiket sem kifogásolta Čaputová, mint ahogy egyetlen más miniszter kapcsán sem tagadta meg a kinevezést.

Huliakról tudni kell, hogy korábban kétségbevonta a globális felmelegedés tényét, valamint azt az összeesküvés elméletet terjesztette, hogy a

medvék „Brüsszel biológiai fegyverei, akiknek a feladata a szlovák vidék megsemmisítése”.

Kissé ironikus, egyúttal sokatmondó, hogy éppen egy klímaváltozás-tagadó, környezetvédelmet elutasító (!) politikust akarnak környezetvédelmi miniszterként látni Ficóék.

Azt szintén megírta a parameter.sk, hogy Fico egyszerre lehet majd miniszterelnök és külügyminiszter is – legalábbis átmeneti ideig, mert egyelőre

erre a pozícióra nem találtak megfelelő embert a köreikből.

Aki jobban szeretné érteni a szlovák belpolitikai folyamatokat, annak ajánljuk figyelmébe a választás hajrájában írt elemzésünket.

Valódi Hírek