Most érkezett: Kirúgná Orbán emberét az Európai Parlament négy pártja

Nagyon csúnyán ráfázhat.

Ha nem mond le önként, akkor az Európai Parlament négy frakciója kezdeményezi Várhelyi Olivér magyar uniós biztos felmentését Ursula von der Leyennél, az Európai Bizottság elnökénél – tudta meg több, egymástól független forrástól a HVG uniós rovata, az Eurologus.

A Szociáldemokrata, a Zöld, a liberális Renew Europe és a szélsőbaloldali képviselőcsoport tagjai azért bírálják a szomszédságpolitikáért felelős biztost, mert a múlt héten a Palesztinának szánt uniós források megvonását jelentette be

felhatalmazás és bármiféle egyeztetés nélkül.

„Várhelyi biztos úrnak nem volt felhatalmazása arra, hogy erről egyoldalúan döntsön, és ezt a közösségi oldalain hivatalosan közölje anélkül, hogy ezt a döntést megfelelő eljárással meghozták volna”

– áll a levélben.

A biztos lépése több fővárosban is kiverte a biztosítékot, sőt, még az ENSZ főtitkára is azt kérte, hogy ilyen döntést ne hozzon az EU.

„Várhelyi úrnak az EU intézményei és azok demokratikus működése sérelmére tett lépéseit már nem nézzük el. Ezért arra kérjük Várhelyi biztos urat, hogy mondjon le, vagy mentsék fel tisztségéből”

– szögezik le a levélírók, utalva a biztos februári botrányára, amikor az Európai Parlament plenáris ülésén egy képviselő kérdésére adott válasza után Várhelyi bekapcsolva felejtette a mikrofont, majd megkérdezte a kollégáját:

Hány hülye van még?

Az ügyből nagy botrány kerekedett, a magyar EP-képviselők közül Cseh Katalin és Rónai Sándor is lemondásra szólította fel a politikust. Mellettük más európai politikusok is távozásra intették Várhelyit, mondván, méltatlan az Európai Unió szellemiségéhez ez a tiszteletlen magatartás.

Valódi Hírek