Megszólalt Orbánék uniós biztosa az izraeli terror kapcsán: Valami nem klappol

Ellentmondások vannak az ügyben.

Az Európai Bizottság felülvizsgálja a palesztinoknak szánt 691 millió euró értékű fejlesztési portfólióját — írta hétfőn Várhelyi Olivér az X-en.

The scale of terror and brutality against #Israel and its people is a turning point.

There can be no business as usual.

As the biggest donor of the Palestinians, the European Commission is putting its full development portfolio under review, worth a total of EUR 691m
⤵️

A szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős magyar uniós biztos közölte, hogy a kifizetéseket azonnal felfüggesztik, ám a bizottság ezt az információt később cáfolta. Ugyanakkor megerősítették, hogy elkezdik a felülvizsgálatot, mert biztosítanák, hogy

semmilyen uniós támogatás ne tegye lehetővé egyetlen terrorista szervezetnek sem Izrael támadását.

Frank Füredi, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodájának vezetője a minap úgy fogalmazott a Mandinernek: Brüsszel évek óta szórja a pénzt Palesztinába, mivel a közösség elképzelése szerint ezzel a szegényebb emberek sorsán segítenek. Füredi szerint ugyanakkor az adományok jelentős része a Hamász zsebébe vándorol, ők pedig fegyverekre, harci képességeik fejlesztésére költik az összegeket.

Meglátása szerint Várhelyi bátor volt, hogy kimondta: abba kell hagyni a palesztinok támogatását. Josep Borell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos a napokban azonban közölte, hogy továbbra is folyósítani kell az uniós támogatásokat a Palesztin Hatóságnak.

Füredi azt állította: Brüsszelben pont ugyanazért nem szeretik Izraelt, mint Magyarországot. Úgy véli mindkét ország szuverenista, „hisz a családban és a vallásban„, ezért nem szívelik őket.

Emellett az uniós támogatással kapcsolatban közölte:

„Ha a brüsszeli vezetők azt gondolják, hogy ez humanitárius segély, akkor ők tiszta hülyék, akik egyszerűen nem értik, hogy mennek a dolgok a Közel-Keleten.”

Valódi Hírek