Itt az újabb botrány: Döbbenetes dolgok derültek ki a súlyos balesetek után a hazai akkumulátorgyárakról

Meglepő részletek láttak napvilágot.

Miután több hazai akkumulátorgyárban is problémákat tapasztaltak, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) mobil laborjai rendre kivonultak a helyszínre.

Júniusban egy munkagép kigyulladása borzolta a kedélyeket a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozóban. A katasztrófavédelem közlése szerint a méréseik nem mutattak ki veszélyes gázkoncentrációt, lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség. Ugyanakkor később az üzem működését határozatlan időre betiltották, mivel több ízben megszegték a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos előírásokat.

Ugyancsak a nyár folyamán derült fény arra, hogy az iváncsai akkumulátorgyárban rákkeltő anyagokkal találkozhattak a dolgozók. Az üzemben több munkás is rosszul lett, ám ezt később részben cáfolta a cég. A helyszínen szintén megjelent a katasztrófavédelem laborja, de közlésük szerint az üzemből nem került ki veszélyes anyag, nem volt szükség intézkedésre.

A Népszava a minap arról érdeklődött a katasztrófavédelemnél, hogy mit mérnek a mobil laborjaik és ki tudják-e mutatni, ha valóban kikerül valamilyen, az akkumulátorgyártásban használt anyag.

Az OKF megosztotta:

„A katasztrófavédelmi mobil laboratórium járművek felszerelését képező, rendelkezésre álló műszerek és mérési eljárások a közvetlen veszély felismerését, a korai figyelmeztetést és riasztást szolgálják, alkalmazásuk célja a veszélyeztetett terület felderítése, határainak kijelölése, a veszélyeztetettség felmérése és a lakosságvédelmi döntések előkészítése.”

Megjegyezték:

„A járművek kézi és telepíthető detektorai a baleseti kikerüléskor leggyakrabban előforduló ipari gázok és égéstermékek – köztük nitrogén-oxid, nitrogén-dioxid, klór-dioxid, kén-dioxid, stb. – koncentrációjának mérésére szolgálnak (az előzőekben felsoroltak mellett ammónia, etanol, földgáz, vízben és vizes oldatokban pedig vas, mangán), az alkalmazott vonatkoztatási koncentrációk és határértékek alapján a közvetlen egészségkárosodás megelőzését támogatják és

nem helyettesítik az illetékes egészségügyi, illetve környezetvédelmi hatóság akkreditált méréseit.”

Ugyanakkor a bátonyterenyei iratokban például szerepelt, hogy az üzemben a baleset után hónapokkal később vett minták között akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége a többszöröse volt az egészségügyi határértéknek – az azonosított anyag és annak összetevői azonban nem szerepeltek a mobil laborok mérési listáján. Valószínűleg így fordulhatott elő, hogy a balesetkor a katasztrófavédelem nem mért veszélyes anyagot.

Mellesleg a hatóság válasza szerint a mobil laborok mérési listáján nincs rajta több, az akkumulátoriparban használt veszélyes anyag, mint például a lítium vagy a több alkotóelemből álló NCM – utóbbi az iváncsai eset kapcsán merült fel.

A katasztrófavédelem az akkumulátorgyárakban használt veszélyes anyagokat tartalmazó felsorolásukhoz annyit fűzött hozzá: feladatuk a rendellenes kibocsátások okozta veszélyek feltérképezése, a környezeti monitoring rendszert nem ők felügyelik.

Közölték, hogy az üzemek engedélyezésekor az akkreditált mérések akkreditált laboratóriumi vizsgálatai szerint járnak el, valamint figyelembe veszik a meghatározott kibocsátási határértékeket. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy

például a lítium esetében nincs hazai határérték, így a küszöböt a tevékenység kezdetekor elsőként mért koncentráció jelenti

– erre a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselőnek adott válaszából derült fény.

A katasztrófavédelem a határértékkel kapcsolatban úgy fogalmazott a Népszavának:

„A veszélyes anyagok rendellenes kikerülése esetén a harmonizált EU szabályok szerinti, az egyes anyagok biztonsági adatlapján szereplő pl. ERPG2 (Emergency Response Planning Guide) érték az irányadó, amely olyan maximális koncentráció, amely egy óra alatt sem okoz maradandó egészségkárosodást.”

Hozzátették, hogy a Bátonyterenyén talált mérgező anyag, amely a robbanás után maradt fenn, fel van mentve a regisztráció alól.

A portál arról is érdeklődött, hogy az idei ellenőrzési tervbe bekerült-e akár egy is az akkumulátoripari üzemek közül, de erre érdemi válasz nem érkezett.

Valódi Hírek