Matolcsy Györgyék olyat tettek, amire még soha nem volt példa

Történelmi lépés.

14 millió euróval – mintegy 5,5 milliárd forinttal – járul hozzá a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szegénységcsökkentő és fenntartható növekedést támogató alapjához a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Október 9–15. között tartották a marokkói Marrákesben az IMF és a Világbank közös, éves közgyűlésére, amelynek ismét központi kérdései közé tartozott a globális szegénység csökkentése.

Az IMF e célját elsősorban egy specifikus finanszírozási eszközéből, a Szegénységcsökkentő és Növekedést Támogató Alapjából (Poverty Reduction and Growth Trust – PRGT) finanszírozza, kedvezményes hitelt nyújtva az alacsony jövedelmű, magasabb adóssággal rendelkező fejlődő országok számára.

Az alap forrásellátottságának biztosítása kiemelt eleme Kristalina Georgieva IMF vezérigazgató szolidaritásra építő programtervének. Az egyeztetéseken hazánkat a MNB alelnöke, Virág Barnabás képviselte.

„Magyarország felajánlása nemcsak hazai mércével tekinthető történelminek, hanem abból a szempontból is, hogy az Európai Unió feltörekvő országai között ezzel

hazánk fogja a legnagyobb összegű hozzájárulást tenni ezen forrásgyűjtési kampányban”

– jelentette be Virág

(MTI)

Valódi Hírek