Közel sincs vége: Hiába ígérték Pintérék a lazítást, súlyos ukázt kell teljesítenie sok hazai intézménynek (+videó)

A szakszervezet reméli, hogy visszavonják az intézkedést.

Mint írtuk, még mindig érvényben van az a rendelet, amely tavaly komoly korlátokat állított többek között az iskoláknak a fűtést illetően. Bár a Belügyminisztérium szerint idén nem lesznek a 2022-eshez hasonló, energiafelhasználást korlátozó intézkedések, több intézmény már részletes leírást kapott a betartandó szabályokról.

A Szegedi Szakképzési Centrum például már kiküldte az alá tartozó iskoláknak, hogy továbbra is szükség lesz szigorú energiatakarékossági intézkedésekre. Az ATV Híradó friss információi szerint a tankerületi központok és az intézmények a jelenlegi jogszabályok szerint járnak el, így

a középiskolákban 18 fokig, az általános iskolákban pedig 20 fokig kúsznak majd a hőmérők higanyszálai.

„A hatályos minisztériumi rendelet szerint 20 fok a minimum, amit mindenhol meg kell tartani és mindenhol biztosítani kell. Viszont erre vonatkozóan hoztak tavaly egy olyan rendelkezést a veszélyhelyzetre hivatkozva, amely a 14 év fölöttiek esetében megengedni a 18 fokot is, hogy annyi legyen a minimális hőmérséklet.

Ezt a rendeletet mindeddig nem vonták vissza, úgyhogy nem tudjuk, hogy mi lesz. Nagyon jó lenne, hogyha ezt a rendelkezést visszavonnák és mindenhol legalább a 20 fokot biztosítanának az intézményekben”

– fogalmazott Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezek a szabályok csak a tankerületek igazgatása alá tartozó intézményekre vonatkoznak. A Pécsi Tudományegyetem iskoláiban például nem érvényesek ezek a szabályok: a vezetés annyit kér a dolgozóktól és a diákoktól, hogy az üres tantermekben kapcsolják le a villanyt, valamint a nem használt műszaki berendezéseket is kapcsolják ki.

Valódi Hírek