Súlyos parancsot kapott több hazai intézmény Pintéréktől: Valami nem stimmel a korábban elmondottakkal

A tárca szerint nem ismétlődnek meg a tavalyi intézkedések.

Nem tervez idén energiafelhasználást korlátozó intézkedéseket a Belügyminisztérium az állami fenntartású intézményekben – ezt Pintér Sándor tárcája erősítette meg a minap a Népszavának.

Mint ismert, tavaly ősszel a kormány rendeletben határozta meg, hogy az állami intézményekben nem lehet kevesebb 18 foknál, a hőmérő higanyszálának pedig 20 fokig kellett kúsznia azokban az iskolákban, ahol 14 évesnél fiatalabbak tanulnak.

Pintérék szerint hasonló korlátozásokra ebben a szezonban nem kell számítani, ugyanakkor a vonatkozó kormányrendelet még mindig hatályban van. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e a szóban forgó rendelet hatályon kívül helyezését, nem érkezett válasz.

Azonban az értesülések szerint a tankerületi központok a minap kaptak információkat a Klebelsberg Központtól arról, hogy bizonyos energiatakarékossági intézkedésekre készülniük kell. A KK tájékoztatása szerint a tankerületi központok és az intézmények a hatályos jogszabályok szerint járnak el, azokat meghaladó intézkedések bevezetéséről nem kaptak tájékoztatást a minisztériumtól.

Ugyanakkor egyes intézmények már konkrét leírást kaptak arról, hogy mire kell kiemelten figyelniük. A Szegedi Szakképzési Centrum az irányítása alá tartozó iskoláknak például kiküldte, hogy

továbbra is szükség van szigorú energiatakarékossági intézkedésekre,

így a használaton kívüli helyiségek fogyasztóinak lekapcsolására, rövid, de intenzív szellőztetésekre, valamint a használt helyiségek hőmérsékletének maximum 20 fokon tartására a fűtési szezonban.

Kapcsolódó cikkek:

Botrány: Csótányok között, 18 foknál hidegebb termekben tanulnak a diákok egy budapesti iskolában (+videó)

https://nyugatifeny.hu/2022/10/11/botrany-drasztikus-lepeseket-hoztak-egy-szombathelyi-iskolaban-hogy-betartsak-a-18-fokos-szabalyt

Valódi Hírek