Szent a béke? Szijjártó pénteken váratlanul meglátogatta Putyin miniszterét, és orosz névtáblát is kapott

Ezt nem gondolta át előtte.

A sportnak és a geopolitikának semmi köze nincs egymáshoz, legalábbis nem szabadna, hogy legyen – írta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán, miután találkozott Oleg Maticin orosz sportminiszterrel a 100 éves sportminisztériumban.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott:

„erről hosszasan tudnának mesélni azok a magyar sportolók, akik esetében hosszú évek vagy évtizedek munkája veszett kárba azzal, hogy a magyar sportolókat nem engedték indulni a Los Angeles-i olimpián”.

Mivel 1984-ben szovjet nyomásra bojkottálta a magyar sportvezetés – köztük a későbbi bukott köztársasági elnökkel, az akkor még nem fideszes, hanem kommunista Schmitt Pállal – az olimpiát, nem biztos, hogy a legjobb példával indokolta Szijjártó az oroszoknak nyújtandó elvi támogatást.

Mert hogy ezért futott Moszkvába, ismét szembemenve a szövetségeseink politikájával.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a kormány támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság erőfeszítéseit, amelyek arra irányulnak, hogy Párizsban teljes olimpiát tudjanak rendezni.

Egyetértenek azzal, hogy csak és kizárólag az adott sportoló teljesítményétől függhet, hogy részt vehet-e az olimpián vagy bármely más nemzetközi sportversenyen – tette hozzá arra célozva, hogy rengetegen követelik a háborús agresszor Oroszország kitiltását a jövő évi sportünnepről.

„Mi hiszünk abban, hogy a sport békét tud teremteni, ezért is támogatjuk, hogy a sportolók békés körülmények között megküzdhessenek egymással. Minderről nemcsak beszélünk, hanem ennek megfelelően is cselekszünk: a belarusz futballválogatott és az ukrán kézilabda-válogatott is Magyarországon játszotta Eb-és Vb-selejtező mérkőzéseit”

– emelte ki.

Az alábbi képgalériában látható, hogy Szijjártó az oroszokkal való tárgyaláson cirill betűs névtáblát kapott:

Valódi Hírek