Rémisztő részleteket osztott meg egy Izraelben élő magyar a Nyugati Fénnyel: Ilyenek a mindennapok a pokol torkában

Exkluzív interjú.

Az Izraelben szombat óta tartó háború kint élő magyarokat is érint. A Nyugati Fény beszélt egy öt éve Tel-Avivban dolgozó nővel. Andi azt mondta, szörnyű az a mészárlás, amelyet az országban lehet tapasztalni.

Andival szerda este helyi idő szerint 19 órakor beszéltünk videótelefonon. Munka után szakított ránk időt.

Azt mondta: a korábban nyüzsgő Tel-Avivban megváltozott valami: csend van. Andi szerint ez

nyomasztó, lelket emésztő, türelmet megpróbáltató csend.

„Mi Tel-Avivtól 10 kilométerre lakunk. Bár nem a városban lakunk, de így is halljuk, amikor lőnek. Ha halljuk a riasztást, az azt jelenti, hogy rakétázni fognak. Másfél percünk van arra, hogy elérjünk a bunkerig, ami két házzal arrébb van. Ilyenkor ahogyan fel vagyunk öltözve, úgy megyünk oda, és maradunk, ameddig kell”

– mondta Andi, hozzátéve, hogy szombat óta összesen háromszor kellett óvohelyre húzódniuk. A kollégái azt mondták neki, hogy bent a városban már napi háromszor is megszólal a riasztó.

„Múlt szombat reggel fél hétkor jöttek az első riasztások, amikor a Hamász megtámadta az országot. A macskáink elbújtak, mielőtt itt bármi történt volna. Azóta is félnek. Félünk mi is. Ilyen még soha nem volt”

– hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy bár háborús helyzet van, az étterem, ahol dolgozik, nyitva van, tehát dolgoznia kell. A vendégszám csökkent, nincsenek turisták, és ételt is csak elvitelre visznek az emberek.

„Nekem ez nagy para: mindennap eljutni Tel-Avivba meg vissza oda. Nem tudom, hogy mi lesz, hogy lesz. De hát ez nekem elég nagy trauma. Ha hazaérek munkából, már amiatt görcsölök, vajon holnap beérek-e. Amikor dolgozom, hallom, durrogtatnak”

– fogalmazott. Arra is kitért, hogy a tömegközlekedési eszközökön is nagy az elővigyázatosság:

„Ilyenkor azért figyeled, ki ül le melléd, ki száll fel a buszra. Felmerül bennem a kérdés: Úristen, van-e nála bomba? Mikor vágja el a torkomat? Amikor furább alak száll fel a buszra, a sofőr megáll, körülnéz. Nagyon megterhelő az út.”

Andi kiemelte azt is, hogy az évekkel korábbi támadások szinte jelentéktelenek voltak, a mostani azonban véresen komoly. Arról is beszélt, hogy a helyiek is nyugtalanok, és fogalmuk sincs, mennyire fog a helyzet eszkalálódni.

„Azt beszélik a helyiek, hogy Netanjáhú a hibás a kialakult helyzet miatt”

– emelte ki.

A kint élő magyarokat egyébként Szijjártó Péter arra kérte a hétvégén, regisztráljanak a konzuli hivatalnál. Andi azt mondta, regisztrált ő is. Megerősítette, amit a külügyminiszter mondott, hogy folyamatosan kapják az információkat, és tájékoztatják őket a legfrissebb hírekről.

Izraelben egyébként mobiltelefonos applikáció is segíti a tájékozódást a háborús helyzetben. Emellett a hírekből, az internetről és a tévéből kapnak infromációt a helyiek, illetve vannak olyan Facebook-csoportok is, amelyekben az emberek megosztják egymással az aktuális, fontos híreket.

Andi azt is elmondta, a barátai ismerősének a gyermekét és a párját akik részt vettek a hétvégi fesztiválon Gáza mellett

a Hamász terroristái megölték.

Szerinte ezt szinte lehetetlen lesz feldolgozni, nagyon mély traumákat okoznak a történtek.

Reméli, ő sosem fog ilyet átélni. Ezen a zenés eseményen volt egy magyar DJ is, aki túlélte a vérengzést. Erről >>ITT<< írtunk.

Beszélt arról is, hogy a családja nagyon aggódik érte. Ha rosszabb lesz a helyzet, azt mondta, mindenképp hazajön Magyarországra. Ugyanakkor reméli, hogy ez a háború nem fog továbbterjedni a világban.

Valódi Hírek