Bősz Anett: A könyvtárosok a kultúra legstabilabb bástyái (+fotó)

Így köszöntötte őket Budapest kulturális főpolgármester-helyettese csütörtökön.

A könyvtárosok azok, akik a szó szoros értelmében vett hétköznapi hősök a kulturális életen belül. Ők azok, akik kezünkbe adják az első könyveinket, amelyek talán az egész életünkre hatással lehetnek – hívta fel a figyelmet Bősz Anett, Budapest humán területekért felelős főpolgármester-helyettese közösségi oldalán a könyvtárosok napjának alkalmából.

A politikus arról írt, hogy megtiszteltetés volt számára, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár aulájában köszönthette a könyvtárosokat, illetve az intézmény leköszönő, valamint megválasztott új főigazgatóját.

„Isten éltesse őket, akik a legstabilabb bástyái a kultúrának, az írott örökségünknek, és mindannak, ami nem hagyja, hogy a szürke hétköznapokban elvesszünk”

– írta Facebook-oldalán Bősz Anett, akinek bejegyzését változtatások nélkül alább közöljük:

„Tegnap ünnepeltük a könyvtárosok napját.

A könyvtárosok azok, akik a szó szoros értelmében vett hétköznapi hősök a kulturális életen belül. Ők azok, akik kezünkbe adják az első könyveinket, amelyek talán az egész életünkre hatással lehetnek.

Megtiszteltetés, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár aulájában köszönthettem a könyvtárosokat,

illetve az intézmény leköszönő, valamint megválasztott új főigazgatóját.

Budapest százötvenedik születésnapja alkalmából számos olvasást népszerűsítő projektet indított el a Főváros, illetve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, mint például a Budapest Könyv Főváros 2023, amely olvasó flashmobokat tartott a Vörösmarty téren az Ünnepi Könyvhéten, valamint olyan rendezvényt, amelyeken keresztül azokhoz is eljuthat az olvasás szeretete, és akár közösségi élménye, akikhez más módon nem.

Külön büszke vagyok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárra és a fiókhálózatra, amiért kéz a kézben a Fővárosi Önkormányzattal az energiaválság közepette menedékként tudtak szolgálni az egyes fiókkönyvtárak. Azok felé is kinyitották a könyvtárak ajtajait, akik talán a szó hagyományos értelmében vett könyvtári szolgáltatásait nem vették volna igénybe.

Szemben számos olyan kulturális intézménnyel és könyvtárral, ahol a fenntartó önkormányzat az energiaválságra adott reakcióként bezárta ezeket az intézményeket, a FSzEK bezárás helyett tágasabbra tárta a kapuit, és

ezért külön dicséret és tisztelet illet meg valamennyi ott dolgozó munkatársat.

Biztos vagyok benne, hogy az a kulturális tér, amely ilyen módon közösségi és szociális térré is vált az energiaválságban, sokaknak nem csak a spórolást jelentette az otthoni energiaköltségeken.

Itt közösségben lehettek, érezték, hogy nincsenek egyedül a legsötétebb hónapokban sem, akár közben rátalálva egy olyan könyvre, ami megfordíthatja a sorsukat. Ezek mind olyan dolgok, amiket a könyvtárosoknak megköszönhetünk a könyvtárosok napján.

Isten éltesse őket, akik a legstabilabb bástyái a kultúrának,

az írott örökségünknek, és mindannak, ami nem hagyja, hogy a szürke hétköznapokban elvesszünk.”

(Bősz Anett/Facebook)

Valódi Hírek