A Közbeszerzési Hatóság úgy értesült, bezuhant a korrupció Magyarországon

Itt az év poénja.

A közbeszerzési eljárások adatai alapján Magyarországon biztosított a verseny a közbeszerzési piacon, a korrupciós kockázatok csökkentek, a jogszerűség javult – állította a Közbeszerzési Hatóság sajtótájékoztatóján Kovács László elnök.

Tudatta: Magyarországon az első három negyedévben 5740 közbeszerzési eljárás zárult le eredményesen 1930,3 milliárd forint összértékben. 2021 és 2022 azonos időszakában szinte ugyanennyi közbeszerzés volt, ám

ezek összértéke tavalyelőtt már 2447,8 milliárd, tavaly pedig 3628,5 milliárd forint volt.

Kovács László vélekedése szerint a visszaesés részben „az ukrajnai háború okozta gazdasági nehézségekkel magyarázható”.

A testület elnöke úgy fogalmazott: kedvező változást jelez az egyajánlatos szerződések visszaszorulása is, az idén szinte minden összevetésben csökkenés látszik 2022-höz képest. A nemzeti eljárásrendben az egyajánlatos szerződések aránya a teljes darabszámon belül 21,9 százalékról 14,8 százalékra, összértéken belül 11,9 százalékról 7,6 százalékra csökkent – magyarázta.

Az uniós eljárásrendben a darabszámon belüli arány évek óta csökken, az idei első 9 hónapban 34,6 százalékra mérséklődött, az összértéken belüli részesedés idén 29,7 százalék. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma csaknem változatlan, tavaly 164 darab volt, idén 165. A nemzeti eljárásrendben 1,5 százalék alatti, uniós eljárásrendben is 4 százalék körüli az arányuk – tette hozzá.

A hvg.hu ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Korrupciókutató Központ Budapest év eleji jelentése szerintt

minden hatodik közbeszerzési forint Mészáros Lőrinchez vándorol:

a felcsúti nagyvállalkozó cégei a közbeszerzések 0,8 százalékát nyerik el, ez a szám pedig egyre csak nő. Mészáros cégei a tavalyi évben az összes elnyerhető pénz több mint 12 százalékát tették zsebre, de 2021-ben az összes forrás 16 százalékát is Mészáros-cégek nyerték.

A Transparency International májusi kutatásából pedig kiderült: Orbán Viktor cimborájának cégei 633 milliárd forintot kitevő közbeszerzési eljárást nyertek csak 2018 és 2020 között, míg Szíjj László cégei 914 milliárd forintot. Az ő cégei a három év alatt elnyerhető közbeszerzési érték 10, míg Mészáros cégei a 7 százalékát szerezték meg, és ebbe még nincsenek is beleszámítva az egyéb „családi vállalkozások„.

(MTI / hvg.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Óriási üzletbe vágott bele Mészáros Lőrinc: Mindenkit meglepett az ország legtehetségesebb vállalkozója

https://nyugatifeny.hu/2023/08/08/meszaros-lorinc-hirtelen-megtorte-a-csendet-ezt-uzeni-a-magyaroknak-a-luxusjachtjarol

Valódi Hírek