Mi jöhet még? Brutálisan kilőtt a gáz ára, és ennek meglepő következménye lesz

Ez fájni fog.

Jelentősen drágult a gáz világpiaci ára

– írta meg az mfor.hu. Az Izrael elleni terrortámadás, mint minden közel-keleti konflikus, azonnal meglátszott az olaj árán, a földgáz ára pedig követi az olaj árának növekedését.

De vannak az áremelkedésnek egyéb okai is, pl. az amerikai Chevron ausztráliai LNG-terminálján dolgozók sztrájkfenyegetése, az, hogy az izraeli kormány biztonsági okokból elrendelte a Chevron tamari offshore lelőhelyén a kitermelés felfüggesztését, valamint megsérült a Finnországot és Észtországot összekötő gázvezeték is.

Ahogy arról korábban már írtunk, az orosz importgáz áránál ötször többet fizet az, aki az „átlag”-ként meghatározott, meglehetősen alacsonyan meghatározott limit felett fogyaszt gázt. Ugyanis az orosz-ukrán háború kitörésekor kilőtt gázárak már rég visszacsökkentek a korábbi szintre, és nálunk csak azért kell a rekordárat fizetni ezért az energihordozóért, mert az Orbán-kormány így szed a magyaroktól extraprofitot.

Így tudják csak finanszírozni a katasztrofális kormányzásuk következményeit, miközben azt állítják, hogy ezzel csak a „rezsicsökkentést védik”.

Az oroszokkal kötött szerződés szerint a tőlük vett energiahordozó ára követi a világpiaci trendeket, még ha több hónap késéssel is. A drágulás tehát egyúttal azt is jelenti, hogy nemsokára kevesebb lesz az extraprofit, amit a magyarok kiszipolyozásával szerez a költségvetés. És sajnos azt is, hogy valószínűleg a lakosság számára ezen a télen is megmarad a rekordmagas gázár.

Már ha a nemzetközi fejleményekre hivatkozva nem emelik még tovább.

Valódi Hírek