Profi szájhigiéniai kezelés a fogínysorvadás megelőzésére

A mozgó fogak kiváltó oka leggyakrabban a fogínysorvadás, amelynek épp az a veszélye, hogy hosszú ideig nem is mutat észrevehető panaszokat. Azonban a mozgatható fog elég erőteljes és ijesztő jelzés, ilyenkor már a fogágy tartóképessége is gyengébb.

Hogyan vehető észre minél hamarabb?

A Budapest Dental fogínysorvadás kezelése több lépésből tevődik össze, a siker viszont döntően azon múlik, hogy mikor kezdődik meg a terápia. Amikor mozgathatóvá válik egy fog, az már előrehaladottabb, súlyosabb állapotra utal. A fogágyat tartó csont degradációja lassan megy végbe, amelynek az alábbi figyelmeztető jelei lehetnek: a fogak mozgathatók, de akár el is “vándorolhatnak”, illetve a rések megjelenése szintén figyelmeztetés.

Minél előbb kerül felismerésre, annál nagyobb a sikeres kezelés esélye, vagyis a fogak megtartásának lehetősége.

Talán a mozgó fogak egy ideig rejtve maradhatnak, számos egyéb tünet jelzésértékű lehet, hogy fogágybetegséggel van dolgunk. Többek között a kellemetlen, rossz szájszag, a duzzadt, vöröses, vérző íny, valamint a harapáskor, rágáskor érzékeny fogak is erre utalnak.

Ami pedig a legszomorúbb az egészben, hogy nem csupán a fogak elvesztése a tét, hanem a krónikus gyulladás megannyi egészségügyi kockázatot is magával hordoz, például fokozza a gócbetegség megjelenésének esélyét. A felszíni ínygyulladás idővel átalakul fogágybetegséggé, fogínysorvadássá, ennek során az íny elválik a fogtól, ahol tasakok jelenhetnek meg. Ilyenkor már a csontszövet folyamatos pusztulása is zajlik.

Melyek a kezelési lehetőségek?

Első körben mindig egy alapos szájhigiéniai kezeléssel indul a terápia, melyet követhet a mélyebb ínykezelés. A fogak összesínezésével a mozgathatóságnak is elejét vehetjük.

Nézzük meg, hogy miből áll egy profi szájhigiéniai kezelés: választhatjuk a hagyományos ultrahangos vagy a speciálisabb Irányított Biofilm Terápiát. Óriási jelentősége van a megelőzésben. Ezáltal növelhető az íny visszatapadási esélye ez úgy érhető el, hogy a fogkövektől megszabadított fognyaki területet gondosan lesimítják, erre a legmegfelelőbb a polírozó technológia.

Az Antimikrobiális Foto Dinamikus Terápia alkalmazható gyulladáscsökkentés céljából. Javasolt, amennyiben huzamosabb ideje ínyvérzés tapasztalható, a rezisztens kórokozók fájdalommentes eltávolítása végett.

Számításba jöhet a zárt kürettálás is, mely tulajdonképpen a szabaddá vált gyökérfelszíni terület mélytisztítása. Ez utóbbi, illetve a Parodontális Lézer Terápia a súlyosabb esetekben javasolt, általa segíthető a fogágyszövetek regenerációja, a tasakokban lévő gyulladt szövetek eltávolítása is megoldható, valamint jobb ínytapadás érhető el.

A megelőzés szerepe

A legfontosabb, hogy a prevencióra helyezzük a fókuszt, ami azt jelenti, hogy rendszeresen beiktatjuk a fogkőleszedést, illetve már a korai panaszokkal is szakemberhez fordulunk. Egyedül így érhető el, hogy minél tovább megtarthassuk fogainkat.