Óriási meglepetés: Nagyon rezgett a léc, de Orbán mégis belebotlott Putyin legnagyobb ellenségébe

Ugyanazon az eseményen vettek részt.

Meg kell őrizni Európa egységét, ez a legfontosabb kihívás az Európai Politikai Közösséget alkotó országok vezetőinek granadai találkozóján – jelentette ki csütörtökön a spanyolországi csúcsértekezletre érkezve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Mint mondta, nem csupán az Európai Uniót alkotó országokra gondol, hanem azokra az államokra is, amelyek még nem tagjai szervezetnek.

Zelenszkij jelenléte mellesleg sokáig kérdéses volt, csak csütörtökön dőlt el, hogy részt tud venni az egynapos granadai találkozón, amelynek egyik fő témája a kontinens biztonsága. Mellesleg Orbán Viktor is Granadába utazott az egyeztetésekre.

Az ukrán elnök kiemelte, hogy a közelgő télen további hadműveletekre kell felkészülniük az országát támadó Oroszország részéről, és a védekezés lehetőségeiről is tárgyalni kíván partnereivel. Hozzátette, hogy Moszkva nem csupán a frontokon támadja Ukrajnát, hanem például hamis információk terjesztésével is próbálkozik.

Kérdésre válaszolva a ukrán elnök megosztotta:

teljes támogatottságot élvez az amerikai vezetés és az amerikai kongresszus két házának részéről.

Ezt nemrégiben megerősítették, amikor Washingtonban tárgyalt – tette hozzá.

Az Európai Politikai Közösség közel 50 ország, valamint az európai uniós központi intézmények vezetőinek részvételével tartott granadai találkozójának fő témái Európa jövője köré összpontosulnak: a biztonság mellett ezek közé tartozik az informatikai fejlesztés, az úgynevezett zöld átállás és a migráció is.

Mint írtuk, Orbán Viktor is Spanyolországba utazott a Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki, valamint az Európai Tanács pénteki informális csúcstalálkozójára. A nap folyamán már találkozott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével: tárgyalásuk során az uniós források kérdése is szóba került.

(MTI)

Valódi Hírek