Drámai számokat közöltek: Nincs megállás a lejtmenetben, észvesztő spórolásba kezdtek a magyarok

Néhány terméket azonban kénytelenek a kosárba rakni.

2023 augusztusában a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,0, naptárhatástól megtisztítva 7,1 százalékkal csökkent az előző évi azonos időszakihoz képest – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint

a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,5 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest

– írtál.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,0 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,4 százalékkal mérséklődött – ismertették.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 5,2 százalékkal csökkent.

Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 4,8 százalékkal nőtt,

a használtcikk-üzletekben 1,0, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 6,0, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 7,8, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 11, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 15 százalékkal kisebb lett – áll a közleményben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene lényegében nem változott a tavaly augusztusihoz viszonyítva – jegyezte meg a hivatal.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene azonban 18,1 százalékkal elmaradt

az előző év azonos havitól – tájékoztattak. Emellett a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai lényegében nem változtak – tették hozzá.

Augusztusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1594 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában valósult meg – olvasható a közleményben.

Január-augusztusban naptárhatástól megtisztítva

a kiskereskedelmi forgalom volumene 9,6 százalékkal kisebb lett

az előző év azonos időszakához képest közölte a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,3 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene – összegezte a hivatal.

(MTI)

Valódi Hírek