Hiába a nyugdíjkorrekció: Éppen a legkevesebb nyugdíjat kapók járnak a legrosszabbul

Nincsenek kevesen.

Idősek világnapja alkalmából a DK-s Dávid Ferenc lapunkban írt véleménycikkében hangsúlyozta, hogy mennyire igazságtalan és egyenlőtlen a magyar nyugdíjrendszer.

„Negyedmillióan kapnak havi 100 ezer forintnál kevesebb juttatást”

– emelte ki az országgyűlési képviselő.

Erről beszélt Farkas András nyugdíjszakértő is az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) konferenciáján.

A legszegényebb nyugdíjasok helyzete romlik a leggyorsabban

– emelte ki a szakértő a portfolio.hu beszámolójában.

A szakértő öt pontban összegezte a magyar nyugdíjrendszerben jelenlévő problémákat:

  • A nyugdíjrendszer kaotikus, az átláthatóság és előre tervezhetőség hiánya jellemzi. Ez azt jelenti, hogy nem lehet előre megmondani, mennyi lesz valakinek a nyugdíja, ráadásul bruttó keresetből kell nettó nyugdíjat számolni. Ezt tovább tetézi az, hogy a befizetett járulékokból nem lehet nyugdíjat számolni, csak a járulékköteles bevételből.
  • A nyugdíjigénylés évétől nagyban függ a nyugdíj összege. Ennek a legfőbb oka a valorizáció, ezen kellene módosítani a szakértő szerint.
  • A szolgálati évek beszámítása nem egyenletes: egy-egy év más mértékkel számít bele a nyugdíjszorzóba, úgy gondolja, ezt mindenképpen orvosolni kell.
  • A rendszeres nyugdíjemelés módszere a nyugdíjasok relatív elszegényedéséhez vezet, mivel az inflációkövető emelés nem veszi figyelembe a nemzetgazdasági átlagbér emelkedését.
  • A legszegényebb nyugdíjasok helyzete romlik a leggyorsabban: ennek legfőbb oka a nyugdíjemelés egységes százalékos mértéke.

Farkas szerint a helyzetet tovább fogja rontani, hogy „a kivándorolt fiatalok, a minimálbéres, katás és részmunkaidőben dolgozók nagyon alacsony nyugdíjat fognak kapni, emellett

2035-ig egyre kevesebb személy fog nyugdíjba menni”.

További súlyosbító körülmény, hogy „nincs járulékplafon, nincs nyugdíjplafon, a 13. havi nyugdíj mindenkinek jár, a nők kedvezményes nyugdíjánál túl alacsony korhatár van meghatározva,

2035 után pedig a gyes-nemzedék nyugdíjba áramlása várható, ami jelentős terhelést okoz majd a rendszernek”.

Valódi Hírek