Ez kezd eldurvulni: Matolcsy alaposan helyrerakta a neki beszóló minisztert, aki nemrég még a jobbkeze volt

Akkora a baj, hogy már egymást ütik.

„Küklopszüzemmódban működik a jegybank, reméljük, nem vakul meg”

– jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Világgazdaság beszámolója szerint a kormányközeli lap jubileumi konferenciáján, de itt nem állt meg:

Nagy szerint az MNB-vel az a gond, hogy csak és kizárólag az infláció letörésével foglalkozik.

A gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, Magyarország mostanra túljutott a nehezén, és stratégiai nyugalomra van szükség. Hozzátette: az idei év a magas infláció csökkentésének, míg a következő év a gazdasági növekedés erősítésének időszaka lesz. Mivel Magyarország adórendszere nagyban függ a fogyasztástól, annak növekedése növelheti az áfabevételeket, és hozzájárul a költségvetés egyensúlyának javulásához.

Nem kellett sokat várni, hogy a kormány gazdaságpolitikájával mostanában egyre kritikusabb Matolcsy György jegybankja visszavágjon a korábban az elnök korábbi helyettesének.

„A legnagyobb veszélyt a szomszédunkban zajló háború mellett jelenleg a gazdaságot sújtó magas infláció jelenti, ezért a hazai nemzetgazdaság legfontosabb feladata az infláció tartós letörése”

– közölte az MNB.

A nemzeti bank szerint monetáris politikájának fokozatos szigorítása alapvető szerepet játszik abban, hogy 2023 során a hazai infláció eddig a 4. legnagyobb mértékben csökkent az EU-ban, és hogy szerintük az idei év végére ismét egy számjegyű tartományba kerül az áremelkedés.

Arra nem tértek ki, hogy ennek ellenére az Európai Unióban már egy éve hazánkban a legmagasabb az infláció mértéke, és még mindig háromszorosa az uniós átlagnak.

A jegybank közleményében rámutatott, hogy a fejlett és feltörekvő országok jegybankjainak egyre nagyobb számban azért az árstabilitás megteremtése az elsődleges célja, mert széles körű történelmi tanulság, hogy a magas infláció a stabil gazdasági növekedés első számú akadálya. Az infláció mérsékli a reáljövedelmeket, csökkenti a fogyasztást és a beruházást, ezáltal visszafogja a termelést és a gazdasági növekedést, valamint elapasztja a költségvetési bevételeket. Ezt tapasztalhatjuk ma Magyarországon is.

Tartós gazdasági növekedés és stabilitás csak az infláció tartós megfékezése esetén érhető el, ezért az MNB a jövőben is ennek a célnak megfelelően hozza meg döntéseit

– közölte az MNB.

Valódi Hírek