Felháborító: Orbán tahóságának szintje az Akropolisz magasságáig ér Karikó Nobel-díja kapcsán

Ciki.

Karikó Katalin Nobel-díjat kap – jelentette be hétfőn a Svéd Királyi Akadémia. A magyar származású, de Amerikában élő kutatóbiológus/biokémikus szabadalma alapján fejlesztették ki a koronavírus elleni Pfizer–BioNTech-vakcinát. Ez volt az első klinikailag is bizonyított hatékonyságú Covid elleni oltás.

Karikó a 16. magyar Nobel-díjas*, és egyben az első magyar nő, aki megkapta a legrangosabb tudományos elismerést. Orbán Viktor is gratulált neki a Facebookon. A miniszterelnök azt írta:

„Gratulálok az első Nobel-díjas magyar nőnek! Büszkék vagyunk!”

Csakhogy a kormányfő tahóságának szintje az Akropolisz magasságáig ér.

Korábban ugyanis Karikót „kisújszállási asszonyságnak” nevezte. Orbán szerint a magyar kutató egy „asszonyság”. Gyakorlatilag

ebben a lekicsinylő jelzőben a miniszterelnök mindent elmondott, amit a kormány a nőkről és a tudományról gondol

(együtt vagy külön-külön is).

Ha valakit egyenrangúnak tartunk, akkor semmiképp, semmilyen helyzetben nem beszélünk róla ilyen stílusban. Orbán ebben is leszerepelt: megmutatta, a fideszes bunkóságnak tényleg nincs határa.

*A magyar vonatkozású Nobel-díjak vegyes képet mutatnak. Vannak olyanok, akik Magyarországon éltek magyar állampolgárként kapták meg az elismerést. De olyanok is vannak, akik Magyarországon születtek, és az emigrációban lettek Nobel-díjasok.

Valódi Hírek