Hiába nyert Orbán elvbarátja Szlovákiában, nagyon csúnyán hoppon maradhat

Ez nem lesz fáklyásmenet számára.

Megírtuk, hogy ugyan a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló exit poll felmérés a liberális köztársasági elnök, Zuzana Čaputová pártja, a Progresszív Szlovákia enyhe győzelmével számolt, valójában a Robert Fico volt miniszterelnök vezette, hivatalosan baloldali, valójában magyargyűlölő-soviniszta, populista Smer nyerte a választást viszonylag magabiztos, közel 5 százalékpontos fölénnyel, a szavazatok közel 23%-ával.

A korábban első helyre várt PS csak a második helyre futott be, és 17,96%-ot ért el. A harmadik helyre Peter Pellegrini volt miniszterelnök szociáldemokrata pártja, a Hlas futott be 14,7%-kal, amely az első helyezett Smer természetes szövetségesének tekinthető. Negyedik a minden oldallal paprikás viszonyt ápoló O’LANO nevű centrista-populista párt lett.

A legutóbbi választáson a parlamentből kihullott kereszténydemokrata KDH ezúttal 6,82%-ot szerzett, és bejutott a törvényhozásba. A Pozsonyban kimondottan népszerű liberális SaS párt – döntően a fővárosi szavazóknak köszönhetően – összesen 6,32%-ot kapott. Utolsóként a szélsőjobboldali, már-már neonáci – a magyar Mi Hazánkhoz hasonló politikát folytató – SNS jutott be 5,62%-kal. A parlamenti küszöb a magyarral azonosan 5%-os volt, azonban Szlovákiában a választási szövetségeknek a magyarnál alacsonyabb küszöböt kellett megugraniuk: csupán 8%-ot kellett elérniük.

Annak ellenére, hogy a magyar szavazók körében kiemelkedően népszerű magyar-szlovák Szövetség két magyar többségű járást toronymagasan, a szavazatok közel felével megnyert, míg további egyet kis fölénnyel húzott be, összességében csupán 4,38%-ot ért el, így nem jutott az Országgyűlésbe. A szélsőséges Republika is így járt, ugyanis a várakozásokkal ellentétben csupán 4,75%-ot szerzett.

A választási eredmények alapján a győztes párt elnöke, Robert Fico kaphat kormányalakítási megbízást a köztársasági elnöktől. A Smernek a jelenlegi állás szerint legalább két párttal kell szövetséget kötnie a kormányalakításhoz, ugyanis a párt a győzelme ellenére is – magyar szemmel nézve – igen szerény győzelmet aratott. A Smer minden bizonnyal a Hlassal és a kereszténydemokratákkal lép majd koalícióra.

Ha Ficóék így tesznek, akkor is

igen törékeny, csupán 3 fős többségük lesz a parlamentben,

ugyanis csak 79 főből állhat a 3 párt koalíciója. A 150 fős törvényhozásban a többséghez 76 főre van szükség.

Szlovák kifejezéssel élve drága menyasszony lesz

– mondta a koalíciókötésről a magyar nyelvű szlovákiai hírportál, a bumm.sk főszerkesztője, Cúth Csaba. Az újságíró arról beszélt: a megegyezéssel a nyugatos irányultságú Hlas a Smer és az SNS lényegét, a populista retorikát korlátozhatja le.

Csak stílusban fog kérni visszafogottságot, ami azt jelenti, hogy a fő irányvonalak azok meg fognak maradni, de

talán nem lesz annyira harsány Robert Fico, illetve a szlovák nemzeti párt képviselői,

mint például a kampányban

– mondta Cúth.

Beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor gyorsan reagált Fico győzelmére. Szent-Iványi István magyar ellenzéki külpolitikai szakértő szerint ez nem véletlen, ugyanis a kormányfő Ficóban szövetségesre talál az Ukrajnával szembeni kiállás kapcsán, illetve az euroszkeptikus politizálásban.

A szakértő megjegyezte:

arra is van esély, hogy a Smer végül nem tud megegyezni a koalícióról a lehetséges partnerekkel.

Ennek ugyanakkor szerinte nagyon csekély az eshetőség.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek