Mire készülnek Orbánék? Váratlanul óriási összegeket mozgattak meg a büdzsében – megdöbbentő a céljuk

Milliárdokról döntöttek.

A magyar űrhajózást is érintő költségvetési átcsoportosításról döntött az Orbán-kormány – szúrta ki a minap az economx.hu a Magyar Közlöny egyik friss számában.

A miniszterelnök ugyanis módosította a magyar kutatóűrhajós misszióját előkészítő szerződés és a misszió megvalósításához kapcsolódó iparfejlesztő intézkedések és forrásigények elfogadásáról szóló korábbi kormányhatározatot.

Orbán Viktor utasította Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy az idei költségvetésben közel 7 milliárd forintot, a 2024-es büdzsében több mint 15 milliárd forintot, a 2025-ös költségvetésben pedig csaknem 5 milliárd forintot csoportosítson át a kijelölt célra.

Emellett a miniszterelnök megjegyezte: a kormány egyetért azzal, hogy Magyarország kutatóűrhajóst küldjön a Nemzetközi Űrállomásra, továbbá egyetértenek a kutatóűrhajós misszió megvalósításához kapcsolódó iparágfejlesztő intézkedések végrehajtásával is.

Mellesleg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég aláírt egy szerződést a NASA-val szorosan együttműködő Axiom Space nevű céggel, így a jelek szerint egy magyar űrhajós hamarosan egy négyfős nemzetközi csapat tagjaként vehet részt egy expedíción.

Valódi Hírek