Kiderült, mekkora fizetésért csábítják Ausztriába a magyar ápolókat – döbbenetes számok érkeztek

Ezért kellenek a vendégmunkások.

Megírtuk, hogy a Soproni Szociális Intézmény szeptemberben közölte Facebookon, hogy 20 fő thai vendégmunkást fog munkaerő-kölcsönzéssel alkalmazni a 270 fős, képzett magyar személyzete mellett.

Sopronban a város szociális intézménye felel a hajléktalanok ellátásáért, az egészségügyi és a szociális alapellátásért, valamint az idősek otthonáért, az ázsiai vendégmunkásokat egyelőre csak az utóbbi területen alkalmazzák. Sopronban azért is nehéz idősgondozókat találni, mert elképesztő fizetésekkel csábítják őket Ausztriába.

Az Irgalmasság Háza által működtetett Fridolina gyermekotthon például keres olyan személyt, aki súlyos és krónikus betegségben szenvedő gyermekeknek és fiataloknak, valamint a családjaiknak nyújt mindennapos segítséget, bruttó

3529,47 eurós (vagyis cirka 1,4 millió forintos fizetésért),

amely mellé még havi 135,5 eurós (53 ezer forintos) ápolási segély is jár.

Ausztria piacvezető időgondozója, a Haus zum Leben pedig a bécsi ápolási szolgálatának terápiás részlegére keres ápolót bruttó 3091,09 eurós (1,2 millió forintos) fizetésért, amely mellé az esetleges vasárnapi, munkaszüneti napon történő és éjszakai munkavégzésért

pluszjuttatást is ígérnek.

A pénzcentrum.hu kiemelte: Ausztriában a Magyarországon megszerezhető legmagasabb bérnek is az ötszörösét keresik meg a munkavállalók. Jelezték, ez a tendencia az egész ágazatot veszélyezteti, ezért pótolják a szociális gondozókat például thai munkavállalókkal. A tendencia egyelőre, úgy tűnik, visszafordíthatatlan, ráadásul a nyugati bérekkel nagyon nehéz magyar viszonylatban lépést tartani.

(hvg.hu / pénzcentrum.hu nyomán)

Valódi Hírek