Győztek a civilek: Meghátrált az önkormányzat, nem adnak engedélyt a környezetromboló bánya megépülésére

Népszavazás is volt a kérdésben.

Augusztus végén mi is megírtuk:

rengetegen intettek be az illetékeseknek, leszavazták a bányanyitás tervét Pilismaróton.

Noha a helyi népszavazáson a részvétel nem érte el az 50%-os érvényességi küszöböt, hanem a lakosságnak csak 40,8%-a járult az urnák elé, a megjelentek túlnyomó többsége, 87,3%-a a bányanyitás ellen szavazott.

Szerdán Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra, hogy a pilismaróti képviselőtestület kedden az építési szabályok módosítását nem szavazta meg, így

nem fog megépülni a bánya.

Az ellenzéki képviselő teljes bejegyzését változatlan formában közöljük:

„Elfogadták a helyi népszavazás eredményét, nem épül meg a környezetromboló bánya Pilismaróton!

2020-ban kezdődött a helyiek tiltakozása a tervezett bánya ellen, amelyhez annyiban tudtam hozzájárulni, hogy a 2023. február 1-jén beadott közérdekű adatigénylésem nyomán került nyilvánosságra az eredeti környezetvédelmi engedély.

Végül három helyi képviselő kezdeményezésére augusztus 27-én népszavazást tartottak Pilsimaróton a bányanyitásról, amely bár jogilag érvénytelen lett, de a részvételt értékelhetjük kiemelkedően magasnak: 40,8%-os volt, és a helyiek 90%-a a bánya ellen szavazott. Ezt nem hagyhatta figyelmen kívül az önkormányzat sem.

Tegnap a képviselő-testület úgy döntött, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a helyi népszavazáson a pilismaróti választópolgárok döntő többsége elutasította, hogy Pilismarót területén külszíni bánya működjön. A képviselők egyhangúlag elfogadták, hogy nem módosítják a településrendezési tervet és a helyi építési szabályzatot, vagyis a bányászatra kiszemelt terület nem kerül átminősítésre. Ezzel együtt pedig felbontják a településrendezési szerződést és a bányaterületre vonatkozó tervezési szerződést is.

Egy környezetromboló bányával kevesebb, gratulálok a helyiek kitartó tiltakozásához!

Gratulálok a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesületnek és a bátor önkormányzati képviselőknek!

A Párbeszéd – Zöldek bátorítja és támogatja a helyi zöld közösségeket és civileket, hogy szerveződjenek a környezetromboló hatalommal szemben, készüljenek a 2024-es önkormányzati választásokra.”

Az eredeti bejegyzés itt tekinthető meg:

Valódi Hírek