Borul a bili: Szijjártó Péter olyat tett Szlovákiában, amivel saját ellenségeit vádolja az Orbán-kormány (+videó)

Egy pékséget adott át – mondta.

Szijjártó Péter kedden és szerdán vett részt Szlovákiában a Szövetség kampányrendezvényein, amelynek kapcsán a Demokraták azzal vádolták meg a magyar kormányt, hogy Magyarország súlyosan beavatkozik a szlovákiai választási kampányba. Ugyanakkor Szijjártó úgy látja, az nem beavatkozás ha pártrendezvényeken bukkan fel külföldön.

Mindennek ellenére a magyar tárcavezető arra buzdította a szlovákiai magyarokat, hogy szavazzanak az „egységes magyar pártra„. Szlovákiában egyébként szerda éjféltől lép életbe a kampánycsend.

„Nézze, nekem nincs véleményem arról, ki fog itt kormány alakítani. Erről a szlovák embereknek van és lesz véleménye, és ez így helyes. Szlovákiában döntsenek a szlovák állampolgárok. Magyarországon meg majd mi döntünk, magyarok, remélem, hogy majd ezt is az egész világ tiszteletben fogja tartani, és a liberálisok érzékenysége ebben az esetben is olyan kifinomult lesz, mint a jelenlegi esetben”

– magyarázta a Napunknak Szijjártó, aki megjegyezte, ő valójában „egy pékséget adott át” és semmi köze sincs a pártrendezvényhez.

Szijjártó korábban több alkalommal is kiállt Szlovákiában a határozott magyarellenes álláspontjáról ismert Robert Fico és pártja – a Smer – mellett, valamint bírálta azt is, hogy Ficoék jelöltje, Tibor Gašpar ellen is eljárás indult korrupciós ügyekkel kapcsolatban.

„Érdekes módon ha egy választást megelőzően a patrióta erőknek jó esélye van a győzelemre, valahogy mindig róluk derül ki valami, valahogy mindig őket tartóztatják le, valahogy a jogi eljárások mindig akkor érnek egy olyan fázisba, hogy róluk szivárogtatnak ki valamit. Nézze meg, mi történt Csehországban, mi történik az Egyesült Államokban, Bosznia-Hercegovinában. Ebbe a sorozatba sajnos sok ilyen pont beleillik”

– fejtegette a külügyminiszter, aki arra is reagált, hogy ez sokak számára „azt a látszatot keltheti„, hogy kiállnak a Smer mellett.

„A túlzott képzelőerő veszélyes dolog, úgyhogy legyenek óvatosak”

– javasolta.

Szijjártó arról is beszélt, hogy fontos a szlovákiai magyarok támogatása: a magyar kormány 40 ezer gyereknek adott oktatási-nevelési támogatást, 30 új óvodát és bölcsődét épített fel, 162-t újított fel, és 112 templom felújítását segítette.

A szlovákiai hétvégi előrehozott választások esélyesének egyelőre a Smert tartják, de az is benne van a pakliban, hogy nem fognak tudni kormányt alakítani. A Szabad Európa összeállítása szerint a vasárnapi választások két szempontból is jelentőséggel bírnak. Jelezték, a tét egyrészt az, hogy Robert Fico visszatér-e a hatalomba, és így lehet-e egy új szövetségese az EU-ban Orbán Viktornak, illetve további kérdés, bejut-e magyar párt a szlovák törvényhozásba.

Videó:

(Szabad Európa/Youtube)

Valódi Hírek