Mi folyik itt? Komoly következménye lett a drágulásnak, sokan a lábukkal fizettek a Balatonon

A rohamos drágulás sem segített a helyzeten.

Bár a koronavírus-járvány hatására a vendéglátóhelyek körülbelül 8 százaléka bezárt, az idei szezon jól sikerült, „vannak, akik talpon tudtak maradni”fogalmazott Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a minap az Inforádiónak.

A szakember ugyanakkor megjegyezte: idén a szélsőséges időjárás nem segítette a forgalmat. Esős időszakokban az üzletek nem bővelkedtek vendégekben, ráadásul a napsütés sem hozta meg az áttörést – magyarázta.

Kovács szerint manapság már sokan külföldön pihennek, bár a járvány miatt pár éve csak itthon tudtak vakációzni az emberek – hozzáfűzte, hogy ekkor nagyobb volt a kereslet a Balatonnál, így

az árak is rohamosan emelkedtek.

„Akik akkor ezzel egy kicsit visszaéltek – a vendég nem felejt és a lábával fizet –, azok nehezebb időszakot éltek meg most, hogy már szabadon lehetett külföldre menni. Akik viszont megbízhatóan, jó minőségben, jó ár-érték arányban dolgoztak, azok nem panaszkodhattak”

– összegezte a helyzetet.

Ugyanakkor Kovács azt látja, még szeptemberben is sokan döntenek úgy, hogy kiruccannak a Balatonhoz.

A SZÉP-kártyákkal kapcsolatban kifejtette: egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy a hideg élelmiszerek vásárlásának lehetősége milyen hatással volt a vendéglátóhelyek forgalmára.

„A kereslet szerkezete változik. Az emberek sokkal meggondoltabban, óvatosabban költenek a minket körülvevő sok bizonytalanság közepette.

Ugyanakkor a SZÉP-kártya nagyon kedvező a vendéglátósoknak, ha a munkáltatók tesznek rá pénzt. Vagyis a cégektől függ, milyen lesz a SZÉP-kártyás költés volumene.

Remélem, nem lesz jelentős visszaesés a vendéglátós forgalomban”

– mondta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek