Lesújtott a Nébih egy vidéki vágóhídra: Borzalmas részleteket tárt fel a helyszíni ellenőrzés

Nem volt kérdés, azonnal felfüggesztették a működést.

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt

felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését

– közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedd délelőtt.

Mint írták, egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhídon és a hozzá tartozó húsüzletben tartott ellenőrzést a Nébih. A vágóhídon olyan

súlyos higiéniai problémákat és nyomonkövetési hiányosságokat tártak fel az ellenőrök,

hogy annak tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

Amikor a hatóság a helyszínre érkezett, épp egy állatszállításra nem engedélyezett járművel egy rossz állapotban lévő, önerőből felállni képtelen szarvasmarhát szállítottak be a vágóhíd területére. Az állatszálláson további 26, a kötelező egyedi jelöléssel nem rendelkező sertést is találtak az ellenőrök, amelyek származását nem tudták igazolni az illetékesek – olvasható a közleményben.

Az egységben nyomonkövetési dokumentációt nem vezettek, a vágási és darabolási tevékenységről semmilyen nyilvántartással nem rendelkeztek. A vágóhídon fellelt valamennyi hús jelöletlen volt, valamint

a tárolási körülmények sem feleltek meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

Emellett a maroslelei székhelyű Arany Hús 2016 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Arany Húsáruház elnevezésű húsboltjában 766 kiló jelöletlen húst és húskészítményt találtak a hatósági ellenőrök. Összesen több mint 4,3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a szakemberek – írta a Nébih.

A tevékenységhez használt számos eszköz piszkos és rozsdás volt, a daraboló helyiségben a szalagfűrész lapjai és állványa korrodált, kezeletlen fából készült lapja pedig egyenetlen felszínű és szennyezett volt. Az üzemi helyiségekben higiénikus kézmosásra nem volt lehetőség – részletezték.

A hűtőkamra ajtókerete rozsdás, a padozata vérrel szennyezett, a helyiség falai és mennyezete pedig koszos volt – a vágóhíd egyéb helyiségeiben sem takarították a falakat, a mennyezetet és a padozatot. A vágóhíd rendezetlen, takarítatlan udvarán az egység tevékenységéhez nem kapcsolódó tárgyakat és szennyezett húsosládákat is tároltak – jegyezték meg a közleményükben.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek