Hiába táncoltak vissza Orbánék, ketyeg az óra a lakosságnak: Azonnal lépni kell, ha jót akarunk

Haladéktalanul cselekedjünk!

Az Orbán-kormány nemrég közölte: 2024 januárjától nemcsak a jövő januártól telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik a havi elszámolásba.

A tervük óriási felháborodást keltett többek között azért is, mert az eddigi éves elszámolással a lakossági ügyfelek a megtermelt áramot az év bármely időszakában használhatták, az intézkedés után azonban havi különbözetet kellene fizetniük.

Orbán Viktorék végül visszatáncoltak az ötletüktől: Lantos Csaba Energiaügyi Minisztériuma pár hete közölte, hogy

2024-től is fennmarad a szaldóelszámolás.

A napelemesek azonban még nem lehetnek teljesen nyugodtak: Mokry Tamás, a Tiszta Energiák ügyvezető igazgatója szerint aki megkezdte a beruházást, haladéktalanul fejezze is be, hiszen

a feltételek várhatóan csak rosszabbak lesznek az idő múlásával.

A hetekben ugyanis egyértelművé vált, hogy a bruttó elszámolásban az MVM 5 forint/kilowattóráért veszi meg az áramot a termelőktől.

Az illetékes minisztérium úgy fogalmazott az Indexnek:

„a legkorrektebb árazás az, ha az MVM ugyanannyiért veszi az áramot egy napelemes termelő magánszemélytől, mint amennyiért egy lakossági felhasználó számára biztosítja, mondjuk, a paksi atomerőmű által termelt villamos energiát.

A napelemes beruházások megtérülésében az átvételi ár fontos tényező ugyan, de nem az egyetlen szempont”.

Mokry megjegyezte, hogy a tárca álláspontja alapjaiban rendezi át a napelemekkel kapcsolatos megtérülési időt. Mint mondta, a bruttó elszámolásba kerülőknek 3 lehetőségük maradt:

  • akkumulátoros rendszereket telepíthetnek – bár a szakértő hozzáfűzte, hogy ez egy nagyon költséges beruházás.
  • Továbbá okosotthonrendszereket alakíthatnak ki, de ezek szintén drágák. Ugyanakkor a szakemberek szerint érdemes lesz figyelmet fordítani a hasonló rendszerekre, hiszen jobb, ha azonos időszakra esik az áram megtermelése és fogyasztása.
  • Emellett a fogyasztók energiaközösségekbe tömörülhetnek.

„Az energiaközösségeket meg lehetne csinálni aggregátoron keresztül. Ehhez viszont szükség van az együttes ellátás lehetőségét is biztosítani.

Az energiaközösségeknek jelenleg nincs meg a jogi kerete, reméljük, ősszel a parlament elfogadja az ehhez szükséges szabályozást. Szerintem is ennek van igazán jövője, ugyanakkor

jelenleg kivitelezhetetlen, mivel nincs meg a szükséges jogszabályi környezet”

– tette hozzá Mokry.

Az iparággal kapcsolatban kifejtette: ha a döntéshozók folyamatos fejlődést akarnak elérni, akkor elengedhetetlenek a további támogatások. Meglátása szerint eddig mesterségesen növekedett a szektor, ám a bruttó 5 forintos vételár bevezetése lenullázhatja a lakossági üzletágat.

Valódi Hírek