Varga Mihály sebtiben reagált: Rendkívüli közleményt adott ki a Fideszen belüli csörte után a tárcája

Így áll a büdzsé.

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja azokat a forrásokat, amelyek a rezsicsökkentés fenntartásához, az ország biztonságának megőrzéséhez, a családtámogatások és a nyugdíjak megvédéséhez szükségesek – fejtegette az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi helyzetéról pénteken kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

Varga Mihály tárcája azután adta ki a közleményét, hogy a napokban a pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök között komoly nézeteltérés alakult ki.

Az MNB feje szerint bár ők előre jelezték az inflációs veszélyt, a kormány másfél évig nem csatlakozott a jelenséget letörő intézkedésekhez. Emellett arról is beszélt, hogy az ársapkák rátettek egy lapáttal a drágulásra, Orbán Viktorék kalandor gazdaságpolitikát folytattak.

Erre reagálva Varga újabb megszorításokat lengetett be: a bankokat is újabb különadókkal sújtanák, a kamattámogatások mértékét csökkentenék. A pénzügyminiszter szerint az MNB emelte a kamatot, még vásárolt állampapírt és vállalati kötvényeket is, márpedig „egyszerre meleget és hideget fújni egyik gazdaságban sem lehet”.

Hozzátette, hogy

szerinte a jegybank hibás kamatemelési politikája miatt gyengült jelentősen a forint.

A minisztérium friss közleménye szerint a rendkívüli kiadások mellett a költségvetés változatlanul előfinanszírozza azokat az uniós programokat, amelyeknek forrásait Brüsszel politikai okokból (?) visszatartja Magyarországtól.

Orbánék mellesleg régóta várnak az uniós pénzekre, ám a jelek szerint sehogy sem sikerül teljesíteniük a közösség kéréseit. Ujhelyi István EP-képviselő nemrég felfedte:

„Nem kizárt, hogy részben elveszíthetjük azt az uniós forrást is,

amelyet a magyar kormány az úgynevezett helyreállítási alap hitelkeretéből szeretne lehívni, miután a benyújtott kérelem egyik feltételeként előírt széleskörű társadalmi konzultációt a Fidesz-kormány elszabotálta és elsunyizta.”

A Pénzügyminisztérium friss tájékoztatása szerint az augusztus végéig az államháztartás központi alrendszere

3298,7 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Ezen belül a központi költségvetés 3330,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 125,1 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 93,0 milliárd forintos hiányt mutattak – derült ki a közleményből.

Az év első 8 hónapjában a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben 1085,1 milliárd forintot fordítottak a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás és készletezés kompenzációjára. Ezzel szemben 2022. augusztus végéig csak a távhőszolgáltatók kompenzációjával kapcsolatban volt szükséges 7,5 milliárd forint kifizetésre – tették hozzá.

Az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 440,5 milliárd forintot fordított a költségvetés augusztus végéig. Ez 85,3 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első nyolc hónapjában folyósított forrásokat – részletezték.

Vargáék szerint a rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza. Augusztus végéig az uniós kiadások 1813,8 milliárd forintot tettek ki, azonban ebből mindössze

1040,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe

– olvasható a közleményükben. Mindennek oka a magyar kifizetések jogállamisági szabálysértések miatti blokkolása.

Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3859,0 milliárd forint, amíg a gyógyító-megelőző ellátásra 1512,1 milliárd forint ment el augusztus végéig – fűzték hozzá.

A központi alrendszer augusztus végi 23 040,9 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 3857,5 milliárd forinttal, azaz 20,1 százalékkal magasabb összegben alakultak. A központi alrendszer augusztus végi 26 339,6 milliárd forint összegű kiadásai 4283,4 milliárd forinttal, vagyis 19,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának adatát – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek