Nagy Mártonék bejelentették: Készülhetnek a bankok, az Orbán-kormány a lakossági megtakarításokról döntött

Megvizsgálják az embereknél lévő 7 ezer milliárd forintnyi megtakarítást.

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása – figyelmeztetett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteki közleményében.

„A családok hamarosan kezükbe vehetik azokat a banki tájékoztatóleveleket, amelyek segítenek az értékálló megtakarítások választásában. Mindenki egy könnyen értelmezhető táblázatban, számszerű példákon keresztül bemutatva láthatja majd, hogy

mekkora bevételre tehetett volna szert,

ha megtakarítását a biztonságos és magas hozamot adó állampapírokban helyezi el”

– magyarázta Túri Anikó közigazgatási államtitkár a kormány döntéséről.

Az államtitkár kiemelte: a kormány „elkötelezett a családok védelme” és „a pénzügyi edukáció mellett„, ezért „ösztönözni és segíteni kívánja a háztartásokat„, hogy „megtakarításaikat értékálló eszközökbe fektessék„.

Azt közölték: „a szankciós infláció miatt” a lakosságnál lévő mintegy 7 ezer milliárd forintnyi látra szóló bankbetét (olyan kamatozási mód, amelynél a bankszámlán vagy a betétszámlán lévő pénz nincs lekötve, azonban a bank kamatot ad a számlán hagyott összeg után – a szerk.) értékállóságának megőrzése kiemelten fontos.

Annak érdekében, hogy mindenki számára azonos és közérthető információ álljon rendelkezésre,

a kormány egységes tájékoztatást írt elő,

amelyben a banki folyószámla által elért éves kamatbevételt a Kincstári Takarékjegy, a Diszkont Kincstárjegy, valamint a Bónusz Magyar Állampapír által elérhető éves bevétellel vethetik össze a családok – magyarázták.

A kormány mindenkit arra biztat, „döntsön tudatosan” megtakarításairól. A lakossági levél fel fogja hívni a figyelmet, hogy az állampapír-vásárlási lehetőségekről részletes információk a Magyar Államkincstár honlapján elérhetők, állampapír közvetlenül pedig az államkincstárnál vásárolható – tették hozzá.

(MTI)

Valódi Hírek