Mi történt? Kőkeményen bírálta az egykori honvédelmi miniszter a vezérkari főnök elképzeléseit

Nem egyezik a meglátásuk.

Böröndi Gábor a napokban bejelentette, hogy novemberben hosszú évek óta nem látott, komplex hadgyakorlat kezdődik Magyarország nyolc pontján.

A Magyar Honvédelem vezérkari főnöke úgy fogalmazott: egy békéhez szokott hadsereget kell felráznia, hónapokon belül egy jóval szélesebb spektrumú gyakorlatot tartanak, valamint felmérik azt is, hogy a honvédség és a civil közigazgatás miként tud együttműködni.

Nyilatkozatával kapcsolatban Szekeres Imre, korábbi honvédelmi miniszter úgy fogalmazott a HírKlikknek, hogy ilyen hadgyakorlatokra szükség van, az ő idejében is volt még ennél kiterjedtebb is.

Ugyanakkor megjegyezte: az vezérkari főnök több megállapítása is ellentétes a korábbi Orbán-Kormány és a Honvédelmi Minisztérium nyilatkozataival.

Böröndi ugyanis elismerte, hogy a körülbelül tíz évig hangoztatott elképzelés, miszerint területvédelemre kell berendezkedni és „önkényes” tartalékosok kellenek hibás volt. A vezérkari főnök elmondása szerint félreértették a „szittya” megoldásokról alkotott véleményét – ezek közé tartozik a területvédelem –, jelenleg pedig egyértelművé teszi, hogy Magyarországon nincs értelme hasonló elképzelésnek – részletezte Szekeres.

Emellett újdonság, hogy Böröndi szerint két kiemelt fejlesztés vár a honvédelemre – tette hozzá Szekeres. A vezérkari főnök a légtér védelmét és ellenőrzésének teljessé tételét, valamint egy úgynevezett nehézdandár kialakítását nevezte meg korábban.

„Az előbbi kapcsán tehát beismeri az eddig honvédelmi politika kudarcát – többször bíráltam én is, hogy nem elfogadható, hogy a légtér-ellenőrzés az elhibázott radartelepítés miatt lukacsos legyen, s hogy később aktív és passzív radarokra is szükség lesz”

– fogalmazott a korábbi honvédelmi miniszter.

Böröndi a nehézdandár fejlesztésével indokolja a „vasak” folyamatos beszerzését és a gyártási kapacitások kialakítását, de Szekeres szerint ez messze meghaladja Magyarország gazdasági és pénzügyi lehetőségeit. Hozzátette, hogy

inkább a dandárrá bővítendő, gyorsreagálású zászlóalj kifejlesztésén kellene dolgozni.

Emellett megjegyezte, hogy minden fejlesztéshez szükséges elegendő hivatásos és szerződéses katona, de a jelenlegi számok inkább aggasztóak.

Továbbá kifejtette: Böröndi nem ad érdemi választ az orosz-ukrán háborúra, csak a békét emlegeti. Azonban azt nem mondja ki, hogy a béke csak igazságos lehet, a nemzetközi jogon, szerződéseken, azaz Ukrajna területi szuverenitásán alapulhat.

Ez azért lenne fontos Szekeres szerint, mert 1994-ben Budapesten kötötték meg az erről szóló egyezményt. A dokumentumban elismerték Ukrajna határait, szuverenitását, valamint rögzítették, hogy ennek érdekében Kijev lemondott az atomfegyverekről és átadta azokat Oroszországnak.

Végül hozzáfűzte: fontos lenne, hogy a vezérkari főnök figyelemmel kísérje a honvédség harci cselekményeit, mert ennek hatással kell lennie a fejlesztésekre is, de meglátása szerint ennek semmi jele.

Valódi Hírek