Valami készül? Böröndi Gábor végre lerántotta a leplet a honvédség nagyszabású tervéről

Elindult a visszaszámlálás.

Novemberben hosszú évek óta nem látott, komplex hadgyakorlat kezdődik Magyarország nyolc pontján – többek között erről beszélt Böröndi Gábor a Magyar Nemzetnek adott friss interjújában.

A honvédség vezérkari főnöke elmondta: az orosz-ukrán háború kitörése után egy békéhez szokott hadsereget kellett felráznia, pár hónap múlva pedig egy jóval szélesebb spektrumú gyakorlatot tartanak, valamint felmérik azt is, hogy a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás miként tud együttműködni.

A nukleáris elrettentéssel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Akár tetszik, akár nem, Európa és a világ biztonsága a nukleáris erőegyensúlyon alapul.

Ez a mai napig működik, ennek oktatását vezetjük vissza. Mi nem vagyunk atomhatalom, de a NATO nukleáris védernyője alatt teljesítünk szolgálatot, itt élnek a magyar állampolgárok.”

A katonák fegyverviseléséhez hozzáfűzte: nemcsak azt rendelték el, hogy hordják a lőfegyvereket, hanem alakulatonként bajnokságokat is szerveznek arra, hogy ki tudja az eszközöket minél előbb szét- majd összeszerelni.

„Az állampolgárokban pedig tudatosul, hogy a katona az nem más, mint egy, a jogszabályoknak megfelelően fegyvert viselő állampolgár, aki fegyverét a haza védelmében kész is használni”

– közölte Böröndi.

Elmondása szerint a honvédség létszáma stabilizálódott, a toborzottak száma is emelkedik, konkrét alakulatokhoz, konkrét helyőrségbe lehet jelentkezni.

Megosztotta: a hadsereg digitalizációja folyamatban van, úgynevezett vezetési-irányítási rendszert dolgoznak ki, hogy a vezérkari főnöki parancsok automatizálva jussanak le a megfelelő szintekre.

Emellett a drónokra helyezik a fő hangsúlyt.

„A legújabb intézkedésem az volt, hogy jelentős számú olcsó drónt veszünk, amelyeket kiadunk az összfegyvernemi alegységekhez, hogy szokják meg az alkalmazásukat, használják ezeket, sajátítsák el a kezelésüket készségszinten”

– fogalmazott a vezérőrnagy.

Mint mondta, a fiataloknak azért éri meg honvédnek állni, mert a szolgálat a kihívás mellett elismerést is rejt. Böröndi – bár nem szeretné lebecsülni a többi szakmát – meglátása szerint ennél értékesebb élethivatás nincs. Megjegyezte: a személyi változások ideje lejárt, jelenleg stabilitást és stabil szolgálati körülményeket kell teremtenie.

Valódi Hírek