Most érkezett: Kiderült, miért robbanthatott az esztergomi merénylő (+videó)

A férfi a rendőrökön akart bosszút állni.

Szerda este robbanás történt Esztergomban egy családi háznál. Az épülethez a rendőrök is kivonultak, a robbantás során egy rendőr meghalt intézkedés közben, a robbantó is életét vesztette, több rendőr és tűzoltó is megsérült. A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint négy sérült állapota súlyos.

Az információk szerint egy zavarodott férfi egész nap robbantással fenyegetőzött, végül a cselekményt este ténylegesen végrehajtotta. Pintér Sándor belügyminiszter este fél kilenc után érkezett meg a támadás helyszínére. Orbán Viktor este fél tízkor szólalt meg először az esettel kapcsolatban. A miniszterelnök a Facebook-oldalán szűkszavúan üzent a baleset érintettjeinek.

Az ügyészség közleményéből kiderült,

a robbantást elkövető férfi körözés alatt állt.

A Központi Nyomozó Főügyészség a szerda éjszakai tájékoztatása szerint több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés miatt indított nyomozást. Az ügyészek és a Terrorelhárítási Központ főigazgatójának jelenlétében, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bevonásával tartanak helyszíni szemlét Búbánatvölgyben, ahol a végzetes detonáció történt. A kemma.hu információi szerint Hajdu János, a TEK főigazgatója is részt vesz a helyszíni szemlén. Az eddigi információk alapján azt közölték, az ügyben

rendőri mulasztás nem történt.

Szeptember 20-án a TEK műveleti egysége egy előre egyeztetett bűnügyi feladat miatt vonult ki a helyszínre, majd 19 óra körül behatoltak az épületbe, mert a körözés alatt álló férfi nem volt együttműködő és a vele folytatott tárgyalás sem vezetett eredményre – közölték.

„A férfi az elsődleges adatok alapján ekkor

szándékosan gázrobbanást idézett elő”

– írták, hozzátéve: a robbantás következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben. Civil sérültekről eddig szerencsére nem tudni. A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében haladéktalanul hajtja végre a szükséges eljárási cselekményeket. Az ügyészség közleményében azt írta: az ügyről részletesebb tájékoztatást az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően, várhatóan pénteken adnak majd, addig a sajtó és a közvélemény türelmét kérik.

A főügyészség által közölteket megerősítik a közösségi média felületein terjedő hírek is. A férfi fenyegetőzni kezdett, hogy robbantani fog. Ezt az információt szintén megerősítette a Gran TV riportere is, aki úgy értesült, ezért vonult ki a TEK a helyszínre. A beszámolók szerint olyan mértékű volt a robbanás ereje, hogy még egy másik utcában is beleremegtek tőle az ablakok.

Az Origo értesülései szerint a robbantó kocsiját a felhalmozott tartozása miatt már korábban lefoglalták, amiért megharagudott a rendőrökre, többször is megfenyegette őket és az ügyészeket is: azt képzelte, ők hagyták ellopni a kocsiját. Miután újra fenyegetőzni kezdett, a túsztárgyaló pszichológus 4 és fél órán keresztül tárgyalt vele – írták.

Úgy tudni, nem voltak jó véleménnyel a robbantóról a környékbeliek sem. Többen féltek tőle, hogy esetleg lesz újabb robbanás, de szerencsére ez nem következett be. A honvédségi és rendőrségi tűzszerészek gyorsan a helyszínre érkeztek, így sikerült megakadályozniuk az esetleges újabb robbanást és kezelni a helyzetet. A környékek hermetikusan lezárták,

senkit nem engedtek a romok közelébe.

A sérültek fogadására felkészítették az esztergomi Vaszary Kolos Kórházat, de volt, akit a fővárosi Honvédkórházba szállítottak. A rohammentő Esztergomból Pest irányába látták sietni, nem sokkal 23 óra után. Az információk szerint a sürgősséginél 22 óra körül semmilyen mozgás nem volt, mert minden erőt a búbánatvölgyi detonáció sérültjeinek ellátására irányítottak át.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt Novák Katalin köztársasági elnök is, aki részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr hozzátartozóinak, és mihamarabbi felépülést kívánt a sérülteknek.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere Facebook-oldalán a város minden polgárának nevében fejezte ki részvétét, és jobbulást kívánt a sérülteknek. Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, szintén a közösségi oldalán osztozott a család gyászában és kívánt mielőbbi felépülést a sérülteknek.

Valódi Hírek