Itt a fordulópont? Történelmi bejelentést tett Novák Katalin a háborúról (+videó)

Évtizedek óta nem fordult elő ilyen.

Magyarország támogat, és kész részt venni bármely békekezdeményezésben, ami megteremti egy tartós tűzszünet lehetőségét Ukrajnában, és utat nyit egy fenntartható és igazságos béke felé – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök szerdán New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsában elmondott felszólalásában, amelyre magyar államfő részéről évtizedek óta nem volt példa.

Az államfő megerősítette: Magyarország üdvözli az Ukrajnai béke kezdeményezést és nyitott arra, hogy csatlakozzon a folyamathoz.

Hangsúlyozta: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyes jelenléte a tanácskozáson jelzés, hogy

eljött az idő arra, hogy komolyan napirendre kerüljön a béke kérdése.

Az államfő szót emelt az Ukrajnában élő magyar közösség mellett és kijelentette, számít arra, hogy Zelenszkij elnök lépéseket tesz és elősegíti az ukrajnai magyarok nemzetiségi jogainak helyreállítását, ahogy erre kijevi találkozójuk alkalmával és New Yorkban is ígéretet tett – jegyezte meg Novák Katalin, az ENSZ BT-ben elmondott felszólalásában, ahol ugyancsak szerdán tartott hozzászólást Anthony Blinken amerikai és Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.

Novák Katalin azt is hangsúlyozta, hogy az Ukrajnában zajló háború Magyarország számára – szomszédként – közvetlen fenyegetést jelent, és magyarok is életüket vesztik a harctéren. A háború közvetlen fenyegetést jelent Európa biztonsági struktúrájára is – hívta fel a figyelmet Novák Katalin.

Az államfő együttműködés sürgetett az ukrajnai béke és biztonság ösztönzésében. Mint fogalmazott, ebben szervezetekre, erős országokra és személyiségekre is szükség van, akik képesek a harcban álló feleket béketárgyalásokra szólítani. Megállapította: az ENSZ és az ENSZ Biztonsági Tanácsa fontos cselekvők ebben a folyamatban. Az erős országok között példaként említette az Egyesült Államokat, Kínát és Törökországot, amelyek képesek letenni egy lehetséges megoldást az asztalra, képesek, vagy készek a párbeszédre mindkét féllel, valamint befolyást tudnak gyakorolni a folyamat továbblendítése érdekében.

Novák Katalin a békét előmozdítani képes személyiségként jelölte meg Ferenc pápát.

„A történelmünk annyi példát adott arra, hogy emberek kis csoportja, vagy akár

egyetlen személy is meg tudta fordítani a történelem menetét”

– fogalmazott Novák Katalin, aki magyar köztársasági elnökként évtizedek óta először mondott beszédet az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Novák Katalin, aki szerdán részt vett a női vezetők munkaebédjén, a Biztonsági Tanácsban elmondott beszédében is utalt a női vezetők szerepére a konfliktusok megoldásának előmozdításában. Mint rámutatott: ha a női vezetők egyesítik erejüket a béketeremtés érdekében, akkor jelentős mértékben képesek hozzájárulni a konfliktusok kezeléséhez.

A köztársasági elnök az ENSZ Közgyűlés 78. ülésszaka kiemelt politikai hetének keretében szerdán találkozott és a kétoldalú kapcsolatokról, valamint oktatási és népesedési kérdésekről is tárgyalt Maia Sandu, moldáv államfővel, Jun Szogjollal, Dél-Korea elnökével, Hage Geingob namíbiai elnökkel, valamint Dina Baluarte perui elnökkel.

A magyar államfő hétfőn az ENSZ 2015-2030 közötti időszakra kitűzött fenntartható fejlődés céljainak félidős értékeléséről tartott vezetői párbeszéd ülést vezette társelnökként, kedden pedig a magyar delegáció vezetőjeként szólalt fel az ENSZ Közgyűlésében.

Novák Katalin hivatalos Egyesült Államokbeli látogatása csütörtökön Texas államban folytatódik, ahol többek mellett tárgyal Greg Abbott kormányzóval.

Novák Katalin Facebook-oldalán is beszámolt az ENSZ Biztonsági Tanácsának üléséről.

„A Biztonsági Tanács az a hely, ahol tényleg lehet tenni a békéért – Magyarország államfőjeként ezért szólaltam fel a BT-ben, hiába nem volt erre példa évtizedek óta. A BT legutóbbi ülésén mások mellett az USA, Oroszország és Kína képviselőinek mondtam el:

Oroszország átlépte a Rubicont Ukrajna megtámadásával (…)”

– írta közösségi oldalán Novák Katalin.

Videó:

(Novák Katalin/Facebook / MTI)

Valódi Hírek