FRISS: Megszólalt a TEK az esztergomi robbantásról – itt vannak tragédia pontos részletei (+videó)

Pillanatok alatt peregtek le az események.

Robbantás történt szerda este Esztergomban egy családi háznál. Az eset megrázta a hazai nyilvánosságot. Mint ismert, a rendőrök a robbantás előtt vonultak ki a helyszínre intézkedni, miután egy férfi fenyegetőzni kezdett a detonációval.

A férfi este beváltotta a fenyegetését, és ennek következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr és tűzoltó is megsérült. Civil áldozatokról nem tudni. A robbanás során maga az elkövető is meghalt. A TEK most tartott először nyilvános sajtótájékoztatót a tragédia óta.

Hajdu János, a TEK főigazgatója elmondta: a férfi ellen már a robbantás előtt körözést rendeltek el, de ő nem jelent meg a hivatalos szervek előtt. Közölte: hivatalos személy elleni erőszakot már többször elkövetett, agresszív volt, fenyegette a helyieket, ezért volt indokolt a TEK a kivonulása a helyszínre.

Hozzátette: rengeteg hasonló eljárást alkalmaztak már.

Hajdu János ismertette: az épület rossz terepkörülmények között helyezkedik el. Az elkövető többszöri felszólítás ellenére sem ment ki az épületből, nem működött együtt a túsztárgyalás során, agresszív magatartást tanúsított. Néha úgy tűnt, megadja magát, de később mégis változtatott álláspontján, ez a hullámzás jellemezte a végig tárgyalásokat.

Elmondta, helyesen döntöttek a behatolás elrendeléséről, az ajtó megnyitásától felgyorsultak a cselekmények, a detonáció ekkor következett be. Mint mondta,

az események másodpercek töredéke alatt zajlottak le.

A detonáció után azonnal megkezdték a kollégák mentését, törmelékek alatti keresését, az sérültek stabilizálását. Ekkor észlelték, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett egyik kollégájuk, a többi sérültet kórházba szállították.

A TEK részéről 8 sérültről számoltak be, közülük 5 súlyos, 3 könnyű sérült, akik bordatöréseket, égési sérüléseket, orrcsonttörést, fogazatvesztést szenvedtek el a szándékos robbantás során.

Megerősítette: a vizsgálatok során megállapították,

a művelet jogszerű és szakszerű volt.

„{A} kollégák a protokollt betartva, a kényszerítő eszközöket szakszerűen használva hajtották végre az akciót.

Ha holnap hasonló ügyben kellene eljárni, ugyanígy cselekednének”

– mondta a TEK főigazgatója.

Mint mondta, a férfi előélete indokolta a fellépést, semmi jel nem mutatkozott arra hogy az elkövető megadja magát, muszáj volt erőszakot alkalmazni. Hozzátette: a túsztárgyalásokkal próbálták békésebb belátásra bírni, ezekre szükség volt, hogy megóvják az elkövető életét is.

Videó:

(HVG/Facebook)

Valódi Hírek