Most érkezett: Sikkasztás miatt vádat emeltek egy volt polgármester ellen

Mintegy 42 millió forintot sikkasztottak el az önkormányzattól.

Még a Magyar Narancs írta meg 2006-ban, hogy Kosztics Józsefet, Siklósnagyfalu volt polgármesterét „az egyik helyi rendőrtiszt igazi csínytevőnek, »minden hájjal megkent ügyeskedőnek« nevezte„. Koszticsot akkoriban pont körözte a rendőrség, ezért később le is kellett mondania polgármesteri tisztségéről, mert nem óhajtotta megkezdeni a 14 hónapos, lopásért és okirat-hamisításért kapott büntetését.

A férfit 2021-ben ismét elítélték jogerősen költségvetési csalás és sikkasztás miatt. Akkor másfél év, 4 évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, miután fiktív számlákkal csalt el közpénzeket. Az ügyészség most pedig azt közölte, hogy újból vádat emeltek vele és élettársával szemben, miután a gyanú szerint

közel 42 millió forintot sikkasztottak el az önkormányzattól.

A férfi 2010-2021 között Siklósnagyfalu polgármestere, míg élettársa az önkormányzati hivatalánál munkatársa volt, így „a munkakörébe tartozó egyes pénzügyi feladatok ellátása céljából az önkormányzat bankszámláihoz hozzáféréssel rendelkezett”közölte az ügyészség.

A vádirat szerint a polgármester 2020-ban folyamatosan sikkasztott az önkormányzattól.

„(…) Erre oly módon került sor, hogy az élettársa az önkormányzat bankszámlájáról a polgármester bankszámlájára utalt át összegeket, amelyet részben saját szükségleteikre, részben a polgármester szerencsejáték szenvedélyére fordítottak. Emellett a polgármester kérésére az élettárs a saját számlájára is utalt az önkormányzat pénzéből”

– közölte a vádhatóság, hozzátéve: ezzel több mint 8 millió forintnyi kárt okoztak az önkormányzatnak.

„A Siklósnagyfalu Növénytermesztési Szolgáltató Szociális Szövetkezetet 2015. évben alapították, melynek vezető tisztségviselője a polgármester volt, aki a szövetkezet bankkártyáit magánál tartotta és azt használta. A polgármester 2016 és 2020 között számos alkalommal jogosulatlan vásárolt a kártyával, melyet nem a szövetkezet céljaira, hanem

szerencsejáték szenvedélyének finanszírozására fordított”

– írták.

A szövetkezet számlájáról a polgármester mellett élettársa is jogosulatlan átutalásokat hajtott végre 2020. évben. A polgármester a négy év alatt közel 34 millió forintot használt fel a szövetkezet pénzéből, amelyből az élettársával közösen 8 millió forintot költöttek el – ismertették.

Az ügyészség közölte: a vádlottak cselekménye

a jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettének a megállapítására alkalmas.

A Siklósi Járási Ügyészség a vádlottakkal egyezséget kötött, amely alapján az ügyészség négy év börtön kiszabását kérte a polgármesterrel szemben – áll a közleményben.

(ügyészség.hu nyomán)

Valódi Hírek