Nincs kegyelem, lecsap a NAV: Brutális adókat vasal be az embereken az állami hivatal

Elképesztő számok.

Megvizsgálták a NAV elmúlt 3 évének aktivitását, az adatokból kiderült, hogy 2020 és 2022 között fokozatosan egyre több adót szedtek be, a legtöbbet vizsgált adónem minden egyes évben az áfa volt. Megállapították azt is, hogy az adóhatóság és az adózók közül az utóbbiak fordulnak leginkább a Kúriához fellebbvitelezés miatt – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group üzleti tanácsadó szervezet közleménye nyomán a Portfolio.

A NAV által beszedett adók mértéke az elmúlt éveket tekintve az alábbiak szerint alakult: 2020-ban 15 812,9, 2021-ben 17 573,1, 2022-ben pedig

20.601,8 milliárd forint adót szedett be az adóhatóság.

A 2021-es növekedés legfőbb oka leginkább a termelői és fogyasztói árak emelkedése volt, ezenkívül az év második felében, a járványhelyzet javulásával a gazdálkodási feltételek is kedvezőbben alakultak.

A 2022-es bevételeket tekintve három kiemelt területről származott a jelentős többlet:

  • A foglalkoztatáshoz kötődő adónemek vártnál magasabb teljesítéséből,
  • a vártnál magasabb inflációs és belső fogyasztási pályából,
  • valamint a 2022-es adóintézkedésekből, extraprofitadókból.

Kiemelték: az ellenőrzési megállapítások leggyakoribb adóneme

mindhárom vizsgált évben az áfa volt.

2020-ban a megállapítások 87,35%-a volt áfával kapcsolatos, 2021-ben ez a szám 89,5% volt, míg 2022-ben 90,6%-ra emelkedett az áfával kapcsolatos megállapítások száma.

„A megállapítások értéke folyamatosan nő”

– mutatott rá Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere.

Kiderült, mindhárom évben az adózók fordultak inkább a Kúriához a döntésekkel szemben, viszont 2020-ban és 2021-ben közel annyiszor nyújtottak be az adózók felülvizsgálati kérelmet, mint az adóhatóság.

Ezzel együtt az is látszik, hogy a lefolytatott adóellenőrzések számához képest elhanyagolható azon ügyek száma, amelyek eljutnak a legfelsőbb bírói fórum elé. Ennek oka részben az, hogy az adóvizsgálatoknak egy része eleve ún. jogkövetési vizsgálat, amely nem állapít meg adóhiányt csak rögzíti a tényállást és az esetleges jogsértést. De még az adóvizsgálatok esetében is gyakran elfogadják az adózók az adóhatóság döntését – emelte ki Bagdi Lajos.

Valódi Hírek