Mi a fene folyik itt? Heteken belül teljesen elszállnak az üzemanyagárak – készíthetjük a malacperselyt

Orbánék januárban újabb adóemelésre készülnek.

A minap írtuk, hogy a hét közepén ismét emelkednek az üzemanyagárak: a benzin bruttó 7 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 10 forinttal drágul a hazai kutakon.

Hasonló összegekkel emelkedtek az üzemanyagárak pénteken is, sőt a szakértők szerint a drágulásnak még nincs vége, többek között a forint gyengülése, a magas adók, valamint a verseny torzulása miatt is kétszer meg kell gondolnunk, hogy mikor és mennyiért tankolunk.

Szerdától átlagosan 662 forintba fog kerülni egy liter benzin, 686 forintba pedig egy liter gázolaj. Az összehasonlítások szerint még sosem volt ilyen drága a 95-ös üzemanyag. A gázolajár még januárban 720 forintos átlagszinten tetőzött – részletezte a nepszava.hu kedden.

Emellett a kontinensen irányadó, Brent-típusú nyersolaj hordónkénti ára az elmúlt napokban elérte a tízhavi csúcsot: 95 dollárra rúgott. Ezzel párhuzamosan a forint dollárárfolyama 360-ig gyengült.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára úgy fogalmazott: a hazai üzemanyagárak ismét lekövették az irányadó piacokat. Reményei szerint az év végéig az átlagos kúttarifák nem lépik át a 700 forintot.

Megjegyezte: a Nemzetközi Energia Ügynökség friss jelentése szerint a távol-keleti gazdasági bizonytalanságok ellenére a világ várható napi keresleti szintje ismét 100 millió hordóra emelkedhet, sőt ez a mennyiség jövőre tovább nőhet.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az Orbán-kormány 2024-es adócsomagja részeként megemeli az üzemanyagok jövedéki adóját. Indoklásuk szerint az Európai Unió kötelezettségszegési eljárását kockáztatnák, ha az értéket az közösség által meghatározott szintnél alacsonyabban állapítanák meg.

Ennek értelmében

január 1-jétől literenként körülbelül bruttó 41 forinttal emelkednének az üzemanyagárak.

Grád Ottó megosztotta: reméli, hogy a kormány az októberi árfolyam tényszerű ismeretében, a szakmával folytatott párbeszéd után felülvizsgálja a jövő évi emelés jelenleg hatályos szintjét.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek